Viering Geloven in Moerwijk

Zondag 13 oktober: Speciale kerkdienst Geloven, iedereen is welkom!

Zondag 13 oktober, 12.30 – 14.30, in de Nebokerk aan de Rhijnvis Feithlaan 114

12.30: lunch

13.00: viering

14.00: koffie en thee

Neem gerust iets lekkers mee

Geslaagd Kersttheater

Geslaagd Kersttheater

Op zondag 24 was er weer een Kersttheater voor jong en oud in Moerwijk. Het was een geslaagde avond, georganiseerd door Geloven in Moerwijk, de Kinderwinkel en de Marcuskerk. Diverse Kerstscenes werden op verschillende locaties in de buurt gespeeld.

Geloven in Moerwijk zoekt nieuwe bestuursleden

In verband met de door-ontwikkeling van Geloven in Moerwijk zoekt het bestuur op korte termijn nieuwe bestuursleden (m/v). Geloven in Moerwijk is begonnen als een pioniersplek van de
Protestantse Kerk in Nederland en is gegroeid tot een huis-tuin-en-keuken-kerk in de Haagse wijk Moerwijk. De geloofsgemeenschap wil voor de komende jaren inzetten op verstevigen van de basis
in organisatie en geloofsopbouw binnen het netwerk van relaties. Zo wil de gemeenschap haar plek innemen in Moerwijk, een wijk die kwetsbaar is en zich tegelijk met veel energie ontwikkelt.
Het bestuur bestaat uit een voorzitter, secretaris, penningmeester en portefeuille personeel en organisatie. Er zijn veel vrijwilligers betrokken en een betaalde Buurt-pastor. Wij roepen op om te solliciteren als bestuurslid en daarin aan te geven welke rol de voorkeur heeft.

Via onderstaande link is de vacaturetekst in te zien:

202310 Vacature Bestuurslid Geloven in Moerwijk def

Seksisme in de kerk en radicale naastenliefde – Interview met Bettelies in het AD

Seksisme in de kerk en radicale naastenliefde – Interview met Bettelies in het AD

Ze stapt graag de barricades op voor een ander, maar dit jaar dreigde Bettelies Westerbeek (38), pastor in Moerwijk, zelf om te vallen. Een gesprek over verlammende bureaucratie, seksisme in de kerk, het grote onrecht van het veen en het zand. En: van radicale naastenliefde.

Anne Kompagnie  Laatste update: 06-06-22, 14:29

,,Geef me even een momentje om in een andere stemming te komen.”

In het keukentje van de Marcuskerk in hartje Moerwijk zet Bettelies Westerbeek geconcentreerd alles klaar voor de koffie. Een paar dagen terug overleed de vader van haar pleegkind, ze zorgt waar kan voor zijn ondersteuning.

Een gezin, zo verwoordt Westerbeek het, met ‘typische Moerwijkse multiproblematiek’. ,,Met als grootste uitdaging: geldtekort. Dan wordt moeder weer uitgenodigd om in een zaaltje met tien hulpverleners te praten over hoe ze uit de schulden kan komen. Al die uurlonen bij elkaar opgeteld, daar kan dat gezin een maand lang van eten.”

Geen plaats voor vrouwen
Negen jaar geleden streek Westerbeek – dochter uit een Hardenbergs gezin dat verbonden was aan de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt – als pastor neer in Moerwijk. Geen voor de hand liggende stap: in de kerk van haar jeugd was geen plaats voor vrouwen aan het roer. ,,Daar was ik het als kind al niet mee eens.”

Op jonge leeftijd wist ze zeker dat ze zich wilde inzetten voor een betere wereld. Als mensenrechtenadvocaat bijvoorbeeld. Of predikant. ,,Dat laatste, dat werd steeds duidelijker mijn pad. Ik geloof in het in praktijk brengen van het evangelie, ook – of vooral – buiten de verplichte zondagochtendbezoekjes aan de kerk om.”

Radicale naastenliefde, noemt ze het. ,,Er zijn voor de ander, ongeacht zijn of haar geloof of afkomst. Zonder een tegenprestatie te verwachten.”

Toen er negen jaar geleden een vacature kwam voor een pioniersfunctie om een nieuwe geloofsgemeenschap (Geloven in Moerwijk) op poten te zetten, aarzelde Westerbeek niet. ,,Op dat momenteel was ik kerkelijk werker in Utrecht, met vooral hoogopgeleide yuppen. Moerwijk kende ik nauwelijks.”

De cijfers, die kende ze wel. De armoede, de schuldenproblematiek, de lage levensverwachting in Moerwijk. ,,Maar hoe goed je je ook inleest: pas toen ik hier naartoe verhuisde, zag ik in de praktijk hoe mensen bezwijken onder het systeem.”

Drugdealers
Het was net na de kredietcrisis, huizen waren in feite onbewoonbaar. Corporaties hadden echter geen geld voor renovaties. ,,Mensen werden ziek door de schimmel in hun huis. Hadden tot diep in de nacht last van lawaai. Werden in hun portiek geconfronteerd met verwarde buren.”

Ze hoorde de verhalen aan en zag het ook met eigen ogen gebeuren. ,,Een groep Eritrese statushouders kwam tegenover me wonen. Zij kregen sneller te maken met drugdealers die wel een klusje voor ze hadden, dan met mensen ze op weg hielpen in hun nieuwe vaderland.”

Het verbaasde Westerbeek dat niemand écht boos leek. ,,Dat Haagse begrip van veen en zand, dat wordt gewoon maar geaccepteerd. Alsof het normaal is dat het veen totaal is ondervertegenwoordigd in de raad. Er worden beslissingen genomen, die in het belang lijken van de stad. Maar een wijk als Moerwijk trekt steevast aan het kortste eind.”

Een voorbeeld? ,,De Erasmusweg. Doordat de weg nu is verbreed, is de connectie tussen de twee helften van de wijk weg. Bewoners aan de ene kant hebben zo minder makkelijk toegang tot voorzieningen aan de andere kant. Er zijn minder oversteekplekken, dus gaan mensen op een onveilige manier de weg over en zijn er meer ongelukken. Het beleid houdt geen rekening met deze bewoners.”

Maandverband
In de kerkgemeenschap die Westerbeek heeft helpen opbouwen, staan de wijkbewoners wél centraal. Er is een buurtmoestuin, waar mensen groenten en kruiden verbouwen. Een goedlopende wijkvoedselbank en een weggeefwinkel. ,,En een luisterend oor. Mensen bellen aan met drie vragen: heb je eten? Heb je maandverband? En: zullen we samen bidden?”

Zo goed als het gaat tracht Westerbeek de mensen die dreigen uit te vallen binnenboord te houden. Zo staat ze regelmatig wijkbewoners bij in de rechtbank of het stadsdeelkantoor. ,,Dat is ongelooflijk ingewikkeld. Voor mij, als goed opgeleide jonge vrouw uit een stabiel gezin, al. Laat staan voor mensen die moeite hebben met lezen.”

Woede-uitbarsting
Die worden vermorzeld, omdat ze niet voldoen aan administratieve plichten, ziet Westerbeek. ,,Of omdat ze een keer uit hun dak gaan bij een gemeentelijk loket. Dan komen ze op een zwarte lijst, terwijl ze misschien best reden hebben tot een woede-uitbarsting. Gevolg is dat ze soms een paar maanden gekort worden op hun uitkering. Een ramp, want voor vrijwel iedereen hier geldt: er is geen buffer.”

De veronderstelling dat armoede altijd iets is waar je zelf altijd wat aan kan doen, vindt Westerbeek onrechtvaardig en onwaar. ,,De mensen hier moeten voldoen aan de eisen van een middenklassesamenleving. Dat lijkt eerlijk, maar het is geen gelijk speelveld. Wie hier woont staat op achterstand.”

Instanties zijn bovendien vooral bezig met fraude opsporen en handhaving, zegt ze. ,,En de dingen die misgaan in de wijk, daarvan krijgen bewoners de schuld. Rattenproblematiek, omdat ze brood laten slingeren. Schimmel in huis, omdat ze niet genoeg zouden luchten.”

En erger. ,,De schietpartij 10 mei, waarbij onze vrijwilliger Willem gewond raakte. Dan volgt vanuit instanties een soort verwijt naar de buurt toe: jullie moeten beter mee werken, vaker melden bij de politie. Waarom mensen dat niet doen? Waarom er geen vertrouwen is in de politie, geen geloof dat een melding iets helpt? Daar staat niemand bij stil.”

Gestrand huwelijk
De laatste jaren waren zwaar als pastor, geeft ze toe. ,,Door corona moest veel wijken. We moesten stoppen met de pizza-avonden en samenkomsten. Ook het distributiecentrum van de voedselbank ging dicht.”

Ook op persoonlijk vlak ervoer ze flink wat tegenwind. ,,Drie jaar geleden strandde mijn huwelijk. Ik moest op zoek naar een een nieuwe woning en voelde voor het eerst wat het met je doet als je nergens voet aan de grond krijgt. In korte tijd verhuisde ik vijf keer, ik heb nog een poos boven de kerk gewoond.”

Bitter
Tot twee keer toe werd Westerbeek flink ziek door een coronabesmetting. ,,Ik voelde me slecht en besefte: als ik nu niet uitkijk, dan verlies ik de hoop. Dat gevaar zit er hier zeker in. Want ondanks ons harde werken zijn alle cijfers rondom armoede er in de jaren dat ik hier ben alleen maar slechter op geworden.”

Westerbeek merkte dat ze bitter werd. ,,Ik had iets te vaak meegemaakt dat er mensen van een onderzoeksbureau langskwamen, om uren met ons te praten. Vervolgens kwam er een rapport uit dat vooral gebaseerd was op dat gesprek. Had ongetwijfeld een hoop geld gekost, maar resultaten? Die bleven uit.”

Het doet haar pijn, maar ontkennen kan ze het niet: het leven van de Moerwijkers om haar heen is momenteel zwaarder dan ooit. ,,Met de huidige energietarieven, de stijgende prijzen in de supermarkt is het haast niet vol te houden. Het geldt ook voor ons werk: er is altijd schaarste, het is zo lastig dingen te financieren. Ik kreeg daar echt last van.”

En dus koos ze ruim een maand geleden voor een pauze. ,,Een sabbatical. Tot september concentreer ik me op mij en wil ik bijkomen in mijn hangmat met een goed boek.” Dat wringt soms. ,,Toen een paar weken terug Willem werd neergeschoten, wilde ik het liefst de boel hier weer open gooien en een inloop voor de wijk organiseren. Maar ik kan het niet. Nu niet.”

Spijt heeft ze niet van de weg die ze heeft gekozen, al is het niet de makkelijkste. ,,Ik heb mijn stem gevonden, dat is ontzettend fijn. Ook op sociale media laat ik van me horen. Over seksisme in de kerk, bijvoorbeeld. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat veel vrouwelijke voorgangers daarmee te maken hebben. Ik herken dat.”

Van opmerkingen over de lengte van haar rok en haar zwoele stem tot mannen die net iets te lang een hand of schouder vasthouden na de dienst. ,,Of wat dacht je van een opmerking als: je leidde de dienst best goed, voor een vrouw? Als ik op tv ben geweest, stroomt mijn inbox vol met mannen die zo gezegd in geestelijke nood zitten en met me in contact willen komen.”

Modetrends
Het zijn de mindere aspecten van het ambt. ,,Maar laat ik vooral ook de mooie kanten benadrukken. Hoe fijn het is om met de buurt samen te komen. Het leven wordt hier ook volop gevierd.”

En hoe het wonen in Moerwijk bevalt? ,,Ik vind het heerlijk op een plek te zijn waar je modetrends en interieurhypes aan je voorbij kan laten gaan. De mensen hier zijn eerlijk. Ze zijn er voor elkaar.”

Want die radicale naastenliefde, die werkt twee kanten op. ,,Toen ik dreigde te bezwijken, ving de wijk me op. Ik ben hier inmiddels meer thuis dan ik als opgroeiend meisje in Hardenberg.”

Bron: AD.nl>>

Ondersteun het werk van Geloven in Moerwijk 

Doneer knop oranje Geloven in Moerwijk

In Moerwijk wonen veel mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, leven van weekgeld of gewoon moeite hebben de eindjes aan elkaar knopen en daardoor niet genoeg te eten hebben. Niet alleen is Moerwijk de armste wijk van Den Haag het is ook de meest ongezonde wijk van Nederland. Bijna een hele wijk die tot de risicogroep behoort. Geloven in Moerwijk zet zich in voor deze mensen. Wekelijks geven we ruim 300 gezinnen te eten door ze van een groente & fruit pakket maar ook van een verse maaltijd te voorzien. Juist nu is gezond eten extra belangrijk. Help ons helpen en GEEF

Doneren kan heel makkelijk, veilig, gratis en snel dmv iDeal via Geef.nl

Doneren kan natuurlijk ook door uw gift via uw eigen bankprogramma over te maken naar NL 82 BUNQ 2042 5094 50 tnv stichting Pionieren in Moerwijk

Geeft u liever praktisch? Handzeep, handgel, houdbare levensmiddelen zijn ook van harte welkom.

Over Geloven in Moerwijk
Geloven in Moerwijk is een jonge huis-tuin-en-keuken-kerk in een wijk waar van alles gebeurt; Moerwijk! Wij willen kerk-zijn op een creatieve en praktische manier die past bij onze buurt en buren. Met elkaar willen we een positieve bijdrage leveren aan de plek waar we wonen. Dit doen we onder andere door het buurtpastoraat van Bettelies Westerbeek, door onze BuurttuinenSamen vieringenLED-avondenPizza-avonden, door ons vrijwilligerswerk bij de Voedselbank, weggeef en kleine prijzen winkel LOEVde Kinderwinkelhet TienerrestaurantBuurtkamer de LuykBij BetjeHeeswijkplein 10 en sinds kort ook DaMoer , door onze sociale onderneming  de Moerwijk Coöperatie en daardoor op zo’n manier ons leven en geloof te delen, dat mensen uit verschillende culturen zich bij ons thuis voelen.

 

 

Seksisme in de kerk en radicale naastenliefde – Interview met Bettelies in het AD

De zin van Bettelies Westerbeek kerkpionier en pastor in Moerwijk in Trouw

De zin van Bettelies Westerbeek: ‘Gras gaat niet harder groeien door eraan te trekken’
Meer en minder bekende Nederlanders vertellen in Trouw over hun persoonlijke leefregel of inspirerende zin. Dit keer de zin van Bettelies Westerbeek (37), kerkpionier en pastor van de buurtkerk Geloven in Moerwijk.

“Een gemeenschap opbouwen kost tijd. Dat is de belangrijkste les die ik heb geleerd sinds ik in het Haagse Moerwijk aan het werk ben. In de kerk zeggen mijn collega (Neo de Bono -red.) en ik het vaak tegen elkaar: gras gaat niet harder groeien door eraan te trekken.”

“In Moerwijk is veel armoede. Mensen hebben vaak complexe, veelgelaagde problemen. Als kerk hebben we grote idealen, dus het liefste pakken we die problemen meteen aan. Dat ongeduld is niet per se verkeerd, want actie zet dingen in beweging. Maar de ervaring leert dat sommige processen de tijd nodig hebben, dat je ze niet moet forceren. Als pionier kun je voor de troepen uit lopen, maar je komt altijd weer terug bij de mensen met wie je verbinding moet leggen.”

“De tijd nemen betekent niet dat je op je rug kunt gaan liggen wachten totdat het gras gaat groeien. Je kunt de omstandigheden voeden, zoals het gras de juiste voeding geven. Toen ik zeven jaar geleden in Moerwijk kwam, was er nauwelijks aandacht voor de armoede en gezondheidsproblemen in deze wijk. Het wantrouwen dat hier wordt gekoesterd richting de overheid kan ik me goed voorstellen. Belofte op belofte is gebroken en er is steeds verbetering toegezegd. Maar de woningcorporaties zijn niet te bereiken, renovaties lopen niet goed en zodra mensen een klein beetje extra inkomsten hebben, worden ze gekort op hun uitkering.”

Vertrouwen terugwinnen vergt tijd
“Dertig procent van de wijkbewoners is gevaccineerd. De vaccinatiegraad zal hier waarschijnlijk niet veel hoger worden, en dat komt omdat de grond niet goed is. De overheid legt de verantwoordelijkheid voor goed gedrag bij burgers, maar ze moet zich eerst zélf als een betrouwbare overheid gaan gedragen. Vertrouwen terugwinnen vergt tijd. Mensen moeten eerst het gevoel hebben dat ze worden gezien. Het zou bijvoorbeeld helpen als de overheidsinstanties ‘sorry’ zouden zeggen voor misstanden, zodat er heling kan plaatsvinden.”

“Waarom worden mensen precies arm, en waar bestaat armoede uit? In Moerwijk zie ik hoe ingewikkeld het armoedeprobleem is. Dat betekent dat ook de oplossing complex is. Het werkt niet om mensen gewoon meer geld te geven. Onze toegevoegde waarde als kerk is om te faciliteren in een gemeenschap. Dan gaan mensen voor elkaar zorgen. Dat doet veel meer recht aan hun situatie, het spreekt hun eigen kracht en vermogen aan. Misschien heb je niet alles in je eigen leven op orde, maar dat betekent niet dat je een ander niet kunt helpen.”

In de coronaperiode merkte ik hoezeer we wortel hebben geschoten. In het begin van de crisis ging alles dicht, de hulpverlening zat thuis. Wij wonen in de buurt, dus mensen wisten ons goed te vinden. De maatregelen hebben een hier heel directe invloed op de armoede. Mensen hadden geen eigen laptop om mee thuis te werken. Energierekeningen werden steeds hoger. Samen met andere organisaties in de buurt hebben we allerlei initiatieven uit de grond gestampt. Mensen gingen maaltijden koken voor hun buren, en er kwam groente en fruit uit het Westland, waar we voedselpakketten van hebben gemaakt. Als je goed geworteld bent op een plek, dan kun je snel groeien.”

“Als kerk hoeven we niet alles te fiksen, maar moeten we er vooral voor zorgen dat de bodem voor het gras goed is. Daar zitten seizoenen in. Het ene moment gebeurt er van alles, dan stroomt het. Het andere moment zit het vast. Dan laat het resultaat op zich wachten, maar dat betekent niet dat wat je nu doet, niet van waarde is voor dat resultaat.”

Bron: Trouw.nl

Lees ook:
Vrijwel elke stad heeft zijn eigen Moerwijk, waar de coronaklappen harder aankomen dan elders
Vijftien burgemeesters van Nederlandse gemeenten roepen het kabinet op gezamenlijk te werken aan een actieplan voor kwetsbare wijken. Den Haag wil het extra geld onder meer uitgeven aan Moerwijk.

Ondersteun het werk van Geloven in Moerwijk 

Doneer knop oranje Geloven in Moerwijk

In Moerwijk wonen veel mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, leven van weekgeld of gewoon moeite hebben de eindjes aan elkaar knopen en daardoor niet genoeg te eten hebben. Niet alleen is Moerwijk de armste wijk van Den Haag het is ook de meest ongezonde wijk van Nederland. Bijna een hele wijk die tot de risicogroep behoort. Geloven in Moerwijk zet zich in voor deze mensen. Wekelijks geven we ruim 300 gezinnen te eten door ze van een groente & fruit pakket maar ook van een verse maaltijd te voorzien. Juist nu is gezond eten extra belangrijk. Help ons helpen en GEEF

Doneren kan heel makkelijk, veilig, gratis en snel dmv iDeal via Geef.nl

Doneren kan natuurlijk ook door uw gift via uw eigen bankprogramma over te maken naar NL 82 BUNQ 2042 5094 50 tnv stichting Pionieren in Moerwijk

Geeft u liever praktisch? Handzeep, handgel, houdbare levensmiddelen zijn ook van harte welkom.

Over Geloven in Moerwijk
Geloven in Moerwijk is een jonge huis-tuin-en-keuken-kerk in een wijk waar van alles gebeurt; Moerwijk! Wij willen kerk-zijn op een creatieve en praktische manier die past bij onze buurt en buren. Met elkaar willen we een positieve bijdrage leveren aan de plek waar we wonen. Dit doen we onder andere door het buurtpastoraat van Bettelies Westerbeek, door onze BuurttuinenSamen vieringenLED-avondenPizza-avonden, door ons vrijwilligerswerk bij de Voedselbank, weggeef en kleine prijzen winkel LOEVde Kinderwinkelhet TienerrestaurantBuurtkamer de LuykBij BetjeHeeswijkplein 10 en sinds kort ook DaMoer , door onze sociale onderneming  de Moerwijk Coöperatie en daardoor op zo’n manier ons leven en geloof te delen, dat mensen uit verschillende culturen zich bij ons thuis voelen.

 

 

Interview met Bettelies in de EO Visie

Interview met Bettelies in de EO Visie

In aanloop naar de uitzending van EO’s Zie je zondag! vanaf zondag 5 september 09:20 uur weer op NPO2 delen we hier alvast een mooi interview met onze pionier & pastor Bettelies Westerbeek wat onlangs in EO Visie verscheen.

Bettelies Westerbeek is pionier en pastor in Moerwijk
‘Ik ben hier veel geloviger geworden’

Tekst: Mirjam Hollebrandse   Beeld: Jacqueline de Haas

Het afvoerputje? Nee, zo wil ze de Haagse buurt Moerwijk niet noemen. “Dat zou betekenen dat de mensen die hier wonen het vuil zijn.” Zeven jaar geleden startte Bettelies Westerbeek hier een oase: Geloven in Moerwijk. “Om te laten zien dat ook Moerwijk-ers geliefde kinderen van God zijn.”

Wie wat onderzoek doet naar Moerwijk, stuit al snel op bedroevende cijfers. De wijk voert alle verkeerde lijstjes aan: het is officieel de armste en meest ongezonde wijk van Nederland, en de gemiddelde leeftijdsverwachting ligt acht jaar lager dan het landelijk gemiddelde. Bovendien krijgen de 20.000 bewoners van Moerwijk gemiddeld vijftien jaar eerder gezondheidsproblemen dan andere Nederlanders.

Zo’n 75 procent van deze jarenvijftigwijk bestaat uit sociale huurwoningen, met het goedkoopste aanbod van Den Haag. Gevolg: veel mensen uit crisissituaties – vaak met een ggz-achtergrond – en statushouders komen hier terecht. In religieus en cultureel opzicht een gemêleerd gezelschap. Tel daarbij op dat de meeste portiekflats klein en gehorig zijn, en door de grote hoeveelheid vocht in de grond last hebben van schimmel.

Wat doe jij hier in vredesnaam?
“Ook op deze plek zijn we als kerk geroepen. Alle weeffouten van de samenleving liggen hier aan de oppervlakte, maar deze wijk is allang vergeten door de overheid. Juist hier kan de kerk veel betekenen. Onze kerk – Geloven in Moerwijk – is dan ook superpraktisch: we runnen een voedselbank, bezorgen gratis maaltijden en bieden geestelijke ondersteuning. Bovendien hebben we een buurttuin waar mensen elkaar ontmoeten en even kunnen loskomen van de zorgen van thuis.”

Lees het hele artikel hier>>

Ondersteun ons werk en dat van Bettelies als buurtpastor in Moerwijk in het bijzonder 

Doneer knop oranje Geloven in Moerwijk

Doneren kan natuurlijk ook door uw gift via uw eigen bankprogramma over te maken naar NL 82 BUNQ 2042 5094 50 tnv stichting Pionieren in Moerwijk ovv Bettelies
Stichting Pionieren in Moerwijk heeft een ANBI status en daardoor zijn uw financiële giften fiscaal aftrekbaar. Zie hiervoor onze ANBI pagina.

Over het tv programma Zie je zondag!
In Zie je zondag! kijkt Marleen Stelling binnen bij de verschillende protestantse kerken die ons land rijk is. Van traditionele plattelandskerk tot stadse migrantenkerk. Conservatief, vrijzinnig, ingetogen of uitbundig: wie zijn die mensen die elkaar elke zondag blijven opzoeken? Wat vinden ze bij elkaar? De uitzending met Geloven in Moerwijk is hier terug te kijken>>

Over Geloven in Moerwijk
Geloven in Moerwijk is een jonge huis-tuin-en-keuken-kerk in een wijk waar van alles gebeurt; Moerwijk! Wij willen kerk-zijn op een creatieve en praktische manier die past bij onze buurt en buren. Met elkaar willen we een positieve bijdrage leveren aan de plek waar we wonen. Dit doen we onder andere door het buurtpastoraat van Bettelies Westerbeek, door onze BuurttuinenSamen vieringenLED-avondenPizza-avonden, door ons vrijwilligerswerk bij de Voedselbank, weggeef en kleine prijzen winkel LOEV, de Kinderwinkelhet Tienerrestaurant, Buurtkamer de Luyk, Bij Betje, Heeswijkplein 10 en sinds kort ook DaMoer , door onze sociale onderneming  de Moerwijk Coöperatie en daardoor op zo’n manier ons leven en geloof te delen, dat mensen uit verschillende culturen zich bij ons thuis voelen.

Oproep: Heb je iets over van tijd, eten of geld? Overweeg dan een donatie!

Wordt het klassiek vasten, met een duurzame insteek of juist eens plezier maken?

Wordt het klassiek vasten, met een duurzame insteek of juist eens plezier maken? Dat is de kop van het artikel in Trouw waar Bettelies een bijdrage aan heeft geleverd. Hier pleit ze juist voor het besef dat het leven ook een lichte kant moet hebben en dat er ook tijd en ruimte voor plezier mag zijn. God is ook vreugde.

Door

Ondanks deze lange, opgelegde periode van onthouding regent het ideeën om de komende veertig dagen óók nog eens rustig aan te doen, naar binnen te keren, te bezinnen. Want morgen begint de vastentijd, ofwel de veertigdagentijd, de periode voor christenen van vasten, van stilte en inkeer. Die eindigt met Pasen. Jezuïeten adverteerden zaterdag met een ‘veertigdagen-retraite in eigen huis’. Er zijn tal van dagboeken, kalenders en apps om mensen te voorzien van teksten om over na te denken en handreikingen voor gebed.  Maar het kan ook heel anders. Meta Vrijhoef gaat veertig dagen leven zonder plastic. Doke Hoekstra wandelt op de zondagen met een onbekende en praat over levensvragen. Pastoor Harm Schilder eet sober en drinkt niet. En Bettelies Westerbeek, die vindt het tijd voor elke dag een feestje.

Bettelies Westerbeek (36), voorganger en buurtpastor in de Haagse wijk Moerwijk, woont in Den Haag: Plezier is spiritueel belangrijk

“Wij gaan hier de komende veertig dagen kleine feestjes vieren. Het gaat om de mensen in de buurt.
Ik heb gevraagd of we wat voor hen kunnen verzinnen waar ze plezier in hebben, dat niet ingewikkeld is en dat vreugde brengt. Er komen leuke ideeën binnen. Zet een liedje op en dans vijf minuten door je kamer, kijk naar een filmpje dat gewoon mooi is en leuk om te zien, of loop een route door de buurt en zie de mooie dingen. Ik ga zelf heel hard door de kamer dansen en ik heb een vrolijk gedicht uitgezocht dat ik ga delen.

“We zijn hier kerk in Moerwijk, de armste wijk van Nederland. Er is veel aan de hand, werkloosheid, slechte huizen, er is veel leed achter de voordeur. We willen praktisch kerk zijn, helemaal sinds corona bieden we bij voorbeeld met de voedselbank hulp. Ondanks de stress van het dagelijks leven is er normaal veel gezelligheid, we bakken pizza’s in de buurttuin, we vieren verjaardagen uitbundig. Het is goed om de mooie kanten van het leven niet te vergeten. Maar die manier van ongecompliceerd kerk-zijn is vanwege corona weggevallen. De problematiek is op scherp gesteld. Mensen wonen in kleine huizen, er is het gevaar dat ze in een neerwaartse spiraal terechtkomen.

“In de veertigdagentijd kunnen we wel vol inzetten op het sobere leven, en meer doen voor onze naasten. Maar dat is wat we altijd al aan het doen zijn. Als we niet uitkijken verliezen we de connectie met de lichte kant van het leven. Ook qua spiritualiteit is het belangrijk om in balans te blijven, om plezier te maken. Maar nu moet je bewust opzoeken wat leuk en gezellig is, anders komt het er niet van. Dit is wat ik zelf en wat onze gemeenschap nu nodig heeft. Ik denk dat het prima in de veertigdagentijd past. Dat is ook een goeie tijd. Het gaat om nieuw leven, om plezier, uitbundigheid. God is ook vreugde.”

Lees de rest van het artikel bij Trouw op de website

Over Geloven in Moerwijk
Geloven in Moerwijk is een jonge huis-tuin-en-keuken-kerk in een wijk waar van alles gebeurt; Moerwijk! Wij willen kerk-zijn op een creatieve en praktische manier die past bij onze buurt en buren. Met elkaar willen we een positieve bijdrage leveren aan de plek waar we wonen. Dit doen we onder andere door onze BuurttuinenSamen vieringenLED-avondenPizza-avonden, door ons vrijwilligerswerk bij de Voedselbankde Kinderwinkelhet Tienerrestaurant, AC Jan Luykenlaan, Heeswijkplein 10 (en tot voor kort ook Bij Betje of Team Heeswijk), door onze sociale ondernemingenSoco Soco & de Moerwijk Coöperatie io en door op zo’n manier ons leven en geloof te delen, dat mensen uit verschillende culturen zich bij ons thuis voelen.

Corona Hulp Actie en Voedselbank in Moerwijk
We weten het.. In Moerwijk wonen veel mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, leven van weekgeld of gewoon moeite hebben de eindjes aan elkaar knopen. En zeker met alle Corona maatregelen wordt het extra moeilijk. Daarom zijn Geloven in Moerwijk, de diaconie van de Marcuskerk (PG de Drieklank) , de Cypreskerk, de Moerwijk Coöperatie en de Pit van Moerwijk deze Coronahulp actie gestart.

Bettelies bij Jacobine op NPO2

Hoe houden we de coronamaatregelen vol?
Het kabinet neemt de ene na de andere maatregel om onze fysieke gezondheid te bewaren. Hoe zorgen we ervoor dat we niet aan de maatregelen onderdoor gaan?

Hoewel we het er allemaal mee eens zijn dat er alles gedaan moet worden om het coronavirus in te dammen, is er steeds meer aandacht voor de vraag hoe we die maatregelen gaan volhouden.

Nu deze week bekend werd dat in de strijd tegen het coronavirus ook de avondklok werd ingezet, ontstond er een flink debat over mentale gezondheid. Mensen die overdag werken of naar school gaan, kunnen nu ook ’s avonds niet meer de deur uit en bijna niemand meer zien.

En dat kan voor veel kwetsbaren in onze samenleving enorme gevolgen hebben. Hoe zorgen we ervoor dat we niet aan alle maatregelen onderdoor gaan?

Daarover spreekt Jacobine met wijkpastor Bettelies Westerbeek. Zij is werkzaam in de armste wijk van Nederland en ziet met eigen ogen hoe de maatregelen vooral de kwetsbaren in onze samenleving raken.

Met Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad van de volksgezondheid en samenleving, bespreekt Jacobine hoe we de geestelijke gezondheidszorg en de ouderenzorg het best draaiende kunnen houden.

Denker des vaderlands Daan Roovers vertelt hoe tijdens de coronacrisis het vergrootglas op kwetsbare mensen is komen te liggen.

Zangeres Leoni Jansen en muzikant Carel Kraayenhof sluiten deze uitzending af met een bijzondere uitvoering van het lied ‘Als ik aan mijn land denk’.

De uitzending van Jacobine op 2 is hier terug te kijken en luisteren

Over Jacobine op 2
Prikkelende vragen die je aan het denken zetten staan centraal in Jacobine op 2, het levensbeschouwelijke praatprogramma van de KRO-NCRV. Prominenten, (ervarings-)deskundigen en betrokkenen spreken onder leiding van Jacobine Geel over ethische en maatschappelijke dilemma’s uit de actualiteit.

Over Geloven in Moerwijk
Geloven in Moerwijk is een jonge huis-tuin-en-keuken-kerk in een wijk waar van alles gebeurt; Moerwijk! Wij willen kerk-zijn op een creatieve en praktische manier die past bij onze buurt en buren. Met elkaar willen we een positieve bijdrage leveren aan de plek waar we wonen. Dit doen we onder andere door onze BuurttuinenSamen vieringenLED-avondenPizza-avonden, door ons vrijwilligerswerk bij de Voedselbankde Kinderwinkelhet Tienerrestaurant, AC Jan Luykenlaan, Heeswijkplein 10 (en tot voor kort ook Bij Betje of Team Heeswijk), door onze sociale ondernemingenSoco Soco & de Moerwijk Coöperatie io en door op zo’n manier ons leven en geloof te delen, dat mensen uit verschillende culturen zich bij ons thuis voelen.

Corona Hulp Actie en Voedselbank in Moerwijk
We weten het.. In Moerwijk wonen veel mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, leven van weekgeld of gewoon moeite hebben de eindjes aan elkaar knopen. En zeker met alle Corona maatregelen wordt het extra moeilijk. Daarom zijn Geloven in Moerwijk, de diaconie van de Marcuskerk (PG de Drieklank) , de Cypreskerk, de Moerwijk Coöperatie en de Pit van Moerwijk deze Coronahulp actie gestart.

Heb je coronahulp nodig? Neem contact op! We helpen graag!

Heb je vragen of juist een aanbieding? Neem dan contact op met:
Bettelies: Bel, sms of Whatsapp 06 24 86 16 71 of stuur een mail naar pastor@geloveninmoerwijk.nl
Neo       :  Bel, sms of Whatsapp 06 34 196 796 of stuur een mail naar neo@moerwijkcooperatie.nl
Henny   :  Bel, sms of Whatsapp 06 43 18 49 86 of stuur een mail naar hennyvandermost@gmail.com

Woont u in Moerwijk en heeft u behoefte aan een warme maaltijd? Neem dan even contact op met Omid:
Bel, sms of Whatsapp 06 84 65 22 32 of stuur een mail naar omid@moerwijk.nl 

We zijn ook actief via het platform Nietalleen.nl

Heb je iets over van tijd, eten of geld? Overweeg dan een donatie!

Geloven in Moerwijk start #nietalleen #coronahulp actie weer op

Geloven in Moerwijk start #nietalleen #coronahulp actie weer op

Nietalleen in Moerwijk
In arme wijken als de onze merken we de gevolgen van de 2e golf corona. Daarom heeft de Protestantse Kerk Nederland besloten om het initiatief en platform #Nietalleen weer nieuw leven in te blazen. Partner van het eerste uur Geloven in Moerwijk was daarom met het maaltijden-project in het NOS journaal.

Kerken in actie tegen honger en armoede door corona
Onder de noemer en hashtag #Nietalleen gaan kerken en lokale hulporganisaties mensen helpen die het moeilijk hebben door de coronacrisis. Ook Geloven in Moerwijk doet met het maaltijden-project in de Marcuskerk mee.

Bron: NOS.nl

Help samen met ons Moerwijk door de coronacrisis heen en doneer!
Doneer en geef dmv iDeal via deze link: https://geloveninmoerwijk.nl/geef/

Doneer en geef door uw gift via uw eigen bank over te maken naar NL 82 BUNQ 2042 5094 50 tnv stichting Pionieren in Moerwijk onder vermelding van ‘Donatie Coronahulp Moerwijk’

Het geld komt op een speciale rekening van onze stichting Pionieren in Moerwijk en zal gebruikt worden voor coronahulp aan mensen in nood hier in Moerwijk..

Geeft u liever praktisch?

  • Grote partijen eten en drinken zijn ook welkom. Vraag rond bij de winkels in je buurt wat ze doen met hun restanten, of organiseer een inzameling met je straat of bijbelkring. 
  • Om de sfeer goed te houden in onze portieken zijn mensen die in binnentuinen een bingo, toneelvoorstelling of miniconcert op afstand kunnen organiseren van harte welkom. 
  • We zijn op zoek naar een bakfiets die we de komende weken kunnen lenen. Dus heb je een bakfiets thuis staan die je bijna niet meer gebruikt, dan zijn wij daar erg mee geholpen!
  • Deel onze berichten en oproepen via socialmedia in je eigen netwerk.

Heeft u vragen of juist een aanbieding? Neem dan contact op met:
Bettelies:  Bel, sms of Whatsapp 06 24 86 16 71 of stuur een mail naar pastor@geloveninmoerwijk.nl
Neo       :  Bel, sms of Whatsapp 06 34 196 796 of stuur een mail naar neo@moerwijk.nl
Henny   :  Bel, sms of Whatsapp 06 43 18 49 86 of stuur een mail naar henny@amargi.nl

Woon je in Moerwijk en heb je zelf coronahulp nodig? Kijk dan op de pagina ‘Coronahulp nodig

Over #nietalleen / nietalleen.nl

De 2e golf Corona trekt wederom diepe sporen in Nederland. Het sociale leven valt stil, en het wordt moeilijker om hulp te ontvangen als je oud of hulpbehoevend bent. Daarom bundelen kerken en lokale (hulp)organisaties onder de noemer #nietalleen weer de krachten: via het platform nietalleen.nl worden mensen die hulp kunnen bieden en mensen die hulp nodig hebben bij elkaar gebracht.

Geloven in Moerwijk is als kerk in Moerwijk als partner betrokken!

Help ons helpen en GEEF!
In Moerwijk wonen veel mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, leven van weekgeld of gewoon moeite hebben de eindjes aan elkaar knopen. Voor hun wordt het de komende tijd met alle Corona maatregelen extra moeilijk.

Via onderstaande link kun je geld doneren aan Geloven in Moerwijk, het komt op een speciale rekening te staan voor Coronahulp. In eerste instantie zullen we dit geld gebruiken om de pakketten van de Voedselbank aan te vullen zodat niemand tekort hoeft te komen.

Hartelijk dank & Alle Goeds!

Bettelies Westerbeek & Neo de Bono

Volop hulp in Nederland
Nederland laat zich van haar beste kant zien. Op veel plekken worden boodschappen gedaan of medicijnen gehaald, honden uitgelaten, belrondes onder oudere gemeenteleden gedaan en voedsel ingezameld voor de voedselbank. Het platform #nietalleen brengt al die initiatieven nu bij elkaar, zodat ze elkaar kunnen versterken.

Project aanmelden voor #nietalleen
Heeft uw diaconie mogelijkheden om te helpen? Meld uw initiatief of diaconie dan aan op www.nietalleen.nl. Vanaf vandaag kunnen mensen die behoefte hebben aan hulp of een gesprek bellen naar 0800 1322. Zij worden dan gekoppeld aan het plaatselijke initiatief. Kent u mensen die behoefte hebben aan hulp? Laat hen dit nummer bellen of bel voor hen.

Op dit moment zijn de volgende organisaties aangesloten bij #nietalleen (en de lijst groeit): verschillende kerkgenootschappen waaronder de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk, CGK, GKv, NGK, EO, Stichting Present, Stichting HIP, Navigators, Kerk in Actie. Daarmee is een landelijk dekkend netwerk beschikbaar.

Nu we toch uw aandacht hebben 😉

DONEER >> Voedselbank Moerwijk coronahulp actie
In Moerwijk wonen veel mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, leven van weekgeld of gewoon moeite hebben de eindjes aan elkaar knopen. Voor hun wordt het de komende tijd met alle Corona maatregelen extra moeilijk. Heb je zelf genoeg overweeg dan ajb een donatie zodat we hen oa via de Voedselbank(en) in Moerwijk Coronahulp kunnen bieden.

Help ons helpen en GEEF!
Via onderstaande link kun je geld doneren aan Geloven in Moerwijk, het komt op een speciale rekening te staan voor Coronahulp. In eerste instantie zullen we dit geld gebruiken om de pakketten van de Voedselbank aan te vullen zodat niemand tekort hoeft te komen.

Geef via uw eigen bankprogramma
Doneren kan natuurlijk ook door uw gift via uw eigen bank over te maken naar NL 18 BUNQ 203 572 02 14 tnv onze (steun)stichting Pionieren in Moerwijk onder vermelding van ‘Donatie Coronahulp Moerwijk’

Het geld komt op een speciale rekening van onze Steunstichting Pionieren in Moerwijk en zal gebruikt worden voor de Voedselhulp in Moerwijk. Stichting Pionieren in Moerwijk geeft een ANBI status en giften zijn daarom aftrekbaar.

Geeft u liever praktisch? Handzeep, handgel, houdbare levensmiddelen zijn ook van harte welkom.

Heb je vragen of juist een aanbieding? Neem dan contact op met:
Bettelies: Bel, sms of Whatsapp 06 24 86 16 71 of stuur een mail naar pastor@geloveninmoerwijk.nl
Neo       :  Bel, sms of Whatsapp 06 34 196 796 of stuur een mail naar neo@moerwijkcooperatie.nl
Henny   :  Bel, sms of Whatsapp 06 43 18 49 86 of stuur een mail naar hennyvandermost@gmail.com

Woont u in Moerwijk en heeft u behoefte aan een warme maaltijd? Neem dan even contact op met Omid:
Bel, sms of Whatsapp 06 84 65 22 32 of stuur een mail naar omid@moerwijk.nl 

Arme mensen zoals in Moerwijk gaan zes jaar eerder dood – artikel in de Volkskrant

De Volkskrant schreef al eerder een goed artikel over de uitdagingen waar wijken als Moerwijk voor staan. Toen ging het over de Regiodeal en waarom die nodig was. Nu wordt er terecht publiekelijk de vraag gesteld waarom er door de politiek geen verantwoordelijkheid genomen wordt om te investeren in de gezondheid van bewoners van arme wijken zoals de onze. Daar hebben we gelukkig zelf een hand in.
Namelijk door onze minister (Hugo de Jonge) en onze wethouder (Kavita Parbhudayal) daarom te vragen! 

Arme mensen gaan zes jaar eerder dood – waarom doen we daar niets aan?
De gezondheidsverschillen tussen bewoners van ‘goede’ en ‘slechte’ wijken zijn gigantisch. Lageropgeleiden leven maar liefst 15 jaar minder in goede gezondheid dan hogeropgeleiden. De ongelijkheid groeit, en de coronacrisis maakt dat nog eens erger. Waarom wordt er niet veel meer ingezet op preventie?