Interview met Bettelies in de EO Visie
4 september 2021

In aanloop naar de uitzending van EO’s Zie je zondag! vanaf zondag 5 september 09:20 uur weer op NPO2 delen we hier alvast een mooi interview met onze pionier & pastor Bettelies Westerbeek wat onlangs in EO Visie verscheen.

Bettelies Westerbeek is pionier en pastor in Moerwijk
‘Ik ben hier veel geloviger geworden’

Tekst: Mirjam Hollebrandse   Beeld: Jacqueline de Haas

Het afvoerputje? Nee, zo wil ze de Haagse buurt Moerwijk niet noemen. “Dat zou betekenen dat de mensen die hier wonen het vuil zijn.” Zeven jaar geleden startte Bettelies Westerbeek hier een oase: Geloven in Moerwijk. “Om te laten zien dat ook Moerwijk-ers geliefde kinderen van God zijn.”

Wie wat onderzoek doet naar Moerwijk, stuit al snel op bedroevende cijfers. De wijk voert alle verkeerde lijstjes aan: het is officieel de armste en meest ongezonde wijk van Nederland, en de gemiddelde leeftijdsverwachting ligt acht jaar lager dan het landelijk gemiddelde. Bovendien krijgen de 20.000 bewoners van Moerwijk gemiddeld vijftien jaar eerder gezondheidsproblemen dan andere Nederlanders.

Zo’n 75 procent van deze jarenvijftigwijk bestaat uit sociale huurwoningen, met het goedkoopste aanbod van Den Haag. Gevolg: veel mensen uit crisissituaties – vaak met een ggz-achtergrond – en statushouders komen hier terecht. In religieus en cultureel opzicht een gemêleerd gezelschap. Tel daarbij op dat de meeste portiekflats klein en gehorig zijn, en door de grote hoeveelheid vocht in de grond last hebben van schimmel.

Wat doe jij hier in vredesnaam?
“Ook op deze plek zijn we als kerk geroepen. Alle weeffouten van de samenleving liggen hier aan de oppervlakte, maar deze wijk is allang vergeten door de overheid. Juist hier kan de kerk veel betekenen. Onze kerk – Geloven in Moerwijk – is dan ook superpraktisch: we runnen een voedselbank, bezorgen gratis maaltijden en bieden geestelijke ondersteuning. Bovendien hebben we een buurttuin waar mensen elkaar ontmoeten en even kunnen loskomen van de zorgen van thuis.”

Lees het hele artikel hier>>

Ondersteun ons werk en dat van Bettelies als buurtpastor in Moerwijk in het bijzonder 

Doneer knop oranje Geloven in Moerwijk

Doneren kan natuurlijk ook door uw gift via uw eigen bankprogramma over te maken naar NL 82 BUNQ 2042 5094 50 tnv stichting Pionieren in Moerwijk ovv Bettelies
Stichting Pionieren in Moerwijk heeft een ANBI status en daardoor zijn uw financiële giften fiscaal aftrekbaar. Zie hiervoor onze ANBI pagina.

Over het tv programma Zie je zondag!
In Zie je zondag! kijkt Marleen Stelling binnen bij de verschillende protestantse kerken die ons land rijk is. Van traditionele plattelandskerk tot stadse migrantenkerk. Conservatief, vrijzinnig, ingetogen of uitbundig: wie zijn die mensen die elkaar elke zondag blijven opzoeken? Wat vinden ze bij elkaar? De uitzending met Geloven in Moerwijk is hier terug te kijken>>

Over Geloven in Moerwijk
Geloven in Moerwijk is een jonge huis-tuin-en-keuken-kerk in een wijk waar van alles gebeurt; Moerwijk! Wij willen kerk-zijn op een creatieve en praktische manier die past bij onze buurt en buren. Met elkaar willen we een positieve bijdrage leveren aan de plek waar we wonen. Dit doen we onder andere door het buurtpastoraat van Bettelies Westerbeek, door onze BuurttuinenSamen vieringenLED-avondenPizza-avonden, door ons vrijwilligerswerk bij de Voedselbank, weggeef en kleine prijzen winkel LOEV, de Kinderwinkelhet Tienerrestaurant, Buurtkamer de Luyk, Bij Betje, Heeswijkplein 10 en sinds kort ook DaMoer , door onze sociale onderneming  de Moerwijk Coöperatie en daardoor op zo’n manier ons leven en geloof te delen, dat mensen uit verschillende culturen zich bij ons thuis voelen.

Oproep: Heb je iets over van tijd, eten of geld? Overweeg dan een donatie!