Geslaagd Kersttheater

Geslaagd Kersttheater

Op zondag 24 was er weer een Kersttheater voor jong en oud in Moerwijk. Het was een geslaagde avond, georganiseerd door Geloven in Moerwijk, de Kinderwinkel en de Marcuskerk. Diverse Kerstscenes werden op verschillende locaties in de buurt gespeeld.

Interview met Bettelies in de EO Visie

In aanloop naar de uitzending van EO’s Zie je zondag! vanaf zondag 5 september 09:20 uur weer op NPO2 delen we hier alvast een mooi interview met onze pionier & pastor Bettelies Westerbeek wat onlangs in EO Visie verscheen.

Bettelies Westerbeek is pionier en pastor in Moerwijk
‘Ik ben hier veel geloviger geworden’

Tekst: Mirjam Hollebrandse   Beeld: Jacqueline de Haas

Het afvoerputje? Nee, zo wil ze de Haagse buurt Moerwijk niet noemen. “Dat zou betekenen dat de mensen die hier wonen het vuil zijn.” Zeven jaar geleden startte Bettelies Westerbeek hier een oase: Geloven in Moerwijk. “Om te laten zien dat ook Moerwijk-ers geliefde kinderen van God zijn.”

Wie wat onderzoek doet naar Moerwijk, stuit al snel op bedroevende cijfers. De wijk voert alle verkeerde lijstjes aan: het is officieel de armste en meest ongezonde wijk van Nederland, en de gemiddelde leeftijdsverwachting ligt acht jaar lager dan het landelijk gemiddelde. Bovendien krijgen de 20.000 bewoners van Moerwijk gemiddeld vijftien jaar eerder gezondheidsproblemen dan andere Nederlanders.

Zo’n 75 procent van deze jarenvijftigwijk bestaat uit sociale huurwoningen, met het goedkoopste aanbod van Den Haag. Gevolg: veel mensen uit crisissituaties – vaak met een ggz-achtergrond – en statushouders komen hier terecht. In religieus en cultureel opzicht een gemêleerd gezelschap. Tel daarbij op dat de meeste portiekflats klein en gehorig zijn, en door de grote hoeveelheid vocht in de grond last hebben van schimmel.

Wat doe jij hier in vredesnaam?
“Ook op deze plek zijn we als kerk geroepen. Alle weeffouten van de samenleving liggen hier aan de oppervlakte, maar deze wijk is allang vergeten door de overheid. Juist hier kan de kerk veel betekenen. Onze kerk – Geloven in Moerwijk – is dan ook superpraktisch: we runnen een voedselbank, bezorgen gratis maaltijden en bieden geestelijke ondersteuning. Bovendien hebben we een buurttuin waar mensen elkaar ontmoeten en even kunnen loskomen van de zorgen van thuis.”

Lees het hele artikel hier>>

Ondersteun ons werk en dat van Bettelies als buurtpastor in Moerwijk in het bijzonder 

Doneer knop oranje Geloven in Moerwijk

Doneren kan natuurlijk ook door uw gift via uw eigen bankprogramma over te maken naar NL 82 BUNQ 2042 5094 50 tnv stichting Pionieren in Moerwijk ovv Bettelies
Stichting Pionieren in Moerwijk heeft een ANBI status en daardoor zijn uw financiële giften fiscaal aftrekbaar. Zie hiervoor onze ANBI pagina.

Over het tv programma Zie je zondag!
In Zie je zondag! kijkt Marleen Stelling binnen bij de verschillende protestantse kerken die ons land rijk is. Van traditionele plattelandskerk tot stadse migrantenkerk. Conservatief, vrijzinnig, ingetogen of uitbundig: wie zijn die mensen die elkaar elke zondag blijven opzoeken? Wat vinden ze bij elkaar? De uitzending met Geloven in Moerwijk is hier terug te kijken>>

Over Geloven in Moerwijk
Geloven in Moerwijk is een jonge huis-tuin-en-keuken-kerk in een wijk waar van alles gebeurt; Moerwijk! Wij willen kerk-zijn op een creatieve en praktische manier die past bij onze buurt en buren. Met elkaar willen we een positieve bijdrage leveren aan de plek waar we wonen. Dit doen we onder andere door het buurtpastoraat van Bettelies Westerbeek, door onze BuurttuinenSamen vieringenLED-avondenPizza-avonden, door ons vrijwilligerswerk bij de Voedselbank, weggeef en kleine prijzen winkel LOEV, de Kinderwinkelhet Tienerrestaurant, Buurtkamer de Luyk, Bij Betje, Heeswijkplein 10 en sinds kort ook DaMoer , door onze sociale onderneming  de Moerwijk Coöperatie en daardoor op zo’n manier ons leven en geloof te delen, dat mensen uit verschillende culturen zich bij ons thuis voelen.

Oproep: Heb je iets over van tijd, eten of geld? Overweeg dan een donatie!

Wordt het klassiek vasten, met een duurzame insteek of juist eens plezier maken?

Wordt het klassiek vasten, met een duurzame insteek of juist eens plezier maken? Dat is de kop van het artikel in Trouw waar Bettelies een bijdrage aan heeft geleverd. Hier pleit ze juist voor het besef dat het leven ook een lichte kant moet hebben en dat er ook tijd en ruimte voor plezier mag zijn. God is ook vreugde.

Door

Ondanks deze lange, opgelegde periode van onthouding regent het ideeën om de komende veertig dagen óók nog eens rustig aan te doen, naar binnen te keren, te bezinnen. Want morgen begint de vastentijd, ofwel de veertigdagentijd, de periode voor christenen van vasten, van stilte en inkeer. Die eindigt met Pasen. Jezuïeten adverteerden zaterdag met een ‘veertigdagen-retraite in eigen huis’. Er zijn tal van dagboeken, kalenders en apps om mensen te voorzien van teksten om over na te denken en handreikingen voor gebed.  Maar het kan ook heel anders. Meta Vrijhoef gaat veertig dagen leven zonder plastic. Doke Hoekstra wandelt op de zondagen met een onbekende en praat over levensvragen. Pastoor Harm Schilder eet sober en drinkt niet. En Bettelies Westerbeek, die vindt het tijd voor elke dag een feestje.

Bettelies Westerbeek (36), voorganger en buurtpastor in de Haagse wijk Moerwijk, woont in Den Haag: Plezier is spiritueel belangrijk

“Wij gaan hier de komende veertig dagen kleine feestjes vieren. Het gaat om de mensen in de buurt.
Ik heb gevraagd of we wat voor hen kunnen verzinnen waar ze plezier in hebben, dat niet ingewikkeld is en dat vreugde brengt. Er komen leuke ideeën binnen. Zet een liedje op en dans vijf minuten door je kamer, kijk naar een filmpje dat gewoon mooi is en leuk om te zien, of loop een route door de buurt en zie de mooie dingen. Ik ga zelf heel hard door de kamer dansen en ik heb een vrolijk gedicht uitgezocht dat ik ga delen.

“We zijn hier kerk in Moerwijk, de armste wijk van Nederland. Er is veel aan de hand, werkloosheid, slechte huizen, er is veel leed achter de voordeur. We willen praktisch kerk zijn, helemaal sinds corona bieden we bij voorbeeld met de voedselbank hulp. Ondanks de stress van het dagelijks leven is er normaal veel gezelligheid, we bakken pizza’s in de buurttuin, we vieren verjaardagen uitbundig. Het is goed om de mooie kanten van het leven niet te vergeten. Maar die manier van ongecompliceerd kerk-zijn is vanwege corona weggevallen. De problematiek is op scherp gesteld. Mensen wonen in kleine huizen, er is het gevaar dat ze in een neerwaartse spiraal terechtkomen.

“In de veertigdagentijd kunnen we wel vol inzetten op het sobere leven, en meer doen voor onze naasten. Maar dat is wat we altijd al aan het doen zijn. Als we niet uitkijken verliezen we de connectie met de lichte kant van het leven. Ook qua spiritualiteit is het belangrijk om in balans te blijven, om plezier te maken. Maar nu moet je bewust opzoeken wat leuk en gezellig is, anders komt het er niet van. Dit is wat ik zelf en wat onze gemeenschap nu nodig heeft. Ik denk dat het prima in de veertigdagentijd past. Dat is ook een goeie tijd. Het gaat om nieuw leven, om plezier, uitbundigheid. God is ook vreugde.”

Lees de rest van het artikel bij Trouw op de website

Over Geloven in Moerwijk
Geloven in Moerwijk is een jonge huis-tuin-en-keuken-kerk in een wijk waar van alles gebeurt; Moerwijk! Wij willen kerk-zijn op een creatieve en praktische manier die past bij onze buurt en buren. Met elkaar willen we een positieve bijdrage leveren aan de plek waar we wonen. Dit doen we onder andere door onze BuurttuinenSamen vieringenLED-avondenPizza-avonden, door ons vrijwilligerswerk bij de Voedselbankde Kinderwinkelhet Tienerrestaurant, AC Jan Luykenlaan, Heeswijkplein 10 (en tot voor kort ook Bij Betje of Team Heeswijk), door onze sociale ondernemingenSoco Soco & de Moerwijk Coöperatie io en door op zo’n manier ons leven en geloof te delen, dat mensen uit verschillende culturen zich bij ons thuis voelen.

Corona Hulp Actie en Voedselbank in Moerwijk
We weten het.. In Moerwijk wonen veel mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, leven van weekgeld of gewoon moeite hebben de eindjes aan elkaar knopen. En zeker met alle Corona maatregelen wordt het extra moeilijk. Daarom zijn Geloven in Moerwijk, de diaconie van de Marcuskerk (PG de Drieklank) , de Cypreskerk, de Moerwijk Coöperatie en de Pit van Moerwijk deze Coronahulp actie gestart.

Bettelies bij Jacobine op NPO2

Hoe houden we de coronamaatregelen vol?
Het kabinet neemt de ene na de andere maatregel om onze fysieke gezondheid te bewaren. Hoe zorgen we ervoor dat we niet aan de maatregelen onderdoor gaan?

Hoewel we het er allemaal mee eens zijn dat er alles gedaan moet worden om het coronavirus in te dammen, is er steeds meer aandacht voor de vraag hoe we die maatregelen gaan volhouden.

Nu deze week bekend werd dat in de strijd tegen het coronavirus ook de avondklok werd ingezet, ontstond er een flink debat over mentale gezondheid. Mensen die overdag werken of naar school gaan, kunnen nu ook ’s avonds niet meer de deur uit en bijna niemand meer zien.

En dat kan voor veel kwetsbaren in onze samenleving enorme gevolgen hebben. Hoe zorgen we ervoor dat we niet aan alle maatregelen onderdoor gaan?

Daarover spreekt Jacobine met wijkpastor Bettelies Westerbeek. Zij is werkzaam in de armste wijk van Nederland en ziet met eigen ogen hoe de maatregelen vooral de kwetsbaren in onze samenleving raken.

Met Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad van de volksgezondheid en samenleving, bespreekt Jacobine hoe we de geestelijke gezondheidszorg en de ouderenzorg het best draaiende kunnen houden.

Denker des vaderlands Daan Roovers vertelt hoe tijdens de coronacrisis het vergrootglas op kwetsbare mensen is komen te liggen.

Zangeres Leoni Jansen en muzikant Carel Kraayenhof sluiten deze uitzending af met een bijzondere uitvoering van het lied ‘Als ik aan mijn land denk’.

De uitzending van Jacobine op 2 is hier terug te kijken en luisteren

Over Jacobine op 2
Prikkelende vragen die je aan het denken zetten staan centraal in Jacobine op 2, het levensbeschouwelijke praatprogramma van de KRO-NCRV. Prominenten, (ervarings-)deskundigen en betrokkenen spreken onder leiding van Jacobine Geel over ethische en maatschappelijke dilemma’s uit de actualiteit.

Over Geloven in Moerwijk
Geloven in Moerwijk is een jonge huis-tuin-en-keuken-kerk in een wijk waar van alles gebeurt; Moerwijk! Wij willen kerk-zijn op een creatieve en praktische manier die past bij onze buurt en buren. Met elkaar willen we een positieve bijdrage leveren aan de plek waar we wonen. Dit doen we onder andere door onze BuurttuinenSamen vieringenLED-avondenPizza-avonden, door ons vrijwilligerswerk bij de Voedselbankde Kinderwinkelhet Tienerrestaurant, AC Jan Luykenlaan, Heeswijkplein 10 (en tot voor kort ook Bij Betje of Team Heeswijk), door onze sociale ondernemingenSoco Soco & de Moerwijk Coöperatie io en door op zo’n manier ons leven en geloof te delen, dat mensen uit verschillende culturen zich bij ons thuis voelen.

Corona Hulp Actie en Voedselbank in Moerwijk
We weten het.. In Moerwijk wonen veel mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, leven van weekgeld of gewoon moeite hebben de eindjes aan elkaar knopen. En zeker met alle Corona maatregelen wordt het extra moeilijk. Daarom zijn Geloven in Moerwijk, de diaconie van de Marcuskerk (PG de Drieklank) , de Cypreskerk, de Moerwijk Coöperatie en de Pit van Moerwijk deze Coronahulp actie gestart.

Heb je coronahulp nodig? Neem contact op! We helpen graag!

Heb je vragen of juist een aanbieding? Neem dan contact op met:
Bettelies: Bel, sms of Whatsapp 06 24 86 16 71 of stuur een mail naar pastor@geloveninmoerwijk.nl
Neo       :  Bel, sms of Whatsapp 06 34 196 796 of stuur een mail naar neo@moerwijkcooperatie.nl
Henny   :  Bel, sms of Whatsapp 06 43 18 49 86 of stuur een mail naar hennyvandermost@gmail.com

Woont u in Moerwijk en heeft u behoefte aan een warme maaltijd? Neem dan even contact op met Omid:
Bel, sms of Whatsapp 06 84 65 22 32 of stuur een mail naar omid@moerwijk.nl 

We zijn ook actief via het platform Nietalleen.nl

Heb je iets over van tijd, eten of geld? Overweeg dan een donatie!

Geloven in Moerwijk start #nietalleen #coronahulp actie weer op

Geloven in Moerwijk start #nietalleen #coronahulp actie weer op

Nietalleen in Moerwijk
In arme wijken als de onze merken we de gevolgen van de 2e golf corona. Daarom heeft de Protestantse Kerk Nederland besloten om het initiatief en platform #Nietalleen weer nieuw leven in te blazen. Partner van het eerste uur Geloven in Moerwijk was daarom met het maaltijden-project in het NOS journaal.

Kerken in actie tegen honger en armoede door corona
Onder de noemer en hashtag #Nietalleen gaan kerken en lokale hulporganisaties mensen helpen die het moeilijk hebben door de coronacrisis. Ook Geloven in Moerwijk doet met het maaltijden-project in de Marcuskerk mee.

Bron: NOS.nl

Help samen met ons Moerwijk door de coronacrisis heen en doneer!
Doneer en geef dmv iDeal via deze link: https://geloveninmoerwijk.nl/geef/

Doneer en geef door uw gift via uw eigen bank over te maken naar NL 82 BUNQ 2042 5094 50 tnv stichting Pionieren in Moerwijk onder vermelding van ‘Donatie Coronahulp Moerwijk’

Het geld komt op een speciale rekening van onze stichting Pionieren in Moerwijk en zal gebruikt worden voor coronahulp aan mensen in nood hier in Moerwijk..

Geeft u liever praktisch?

  • Grote partijen eten en drinken zijn ook welkom. Vraag rond bij de winkels in je buurt wat ze doen met hun restanten, of organiseer een inzameling met je straat of bijbelkring. 
  • Om de sfeer goed te houden in onze portieken zijn mensen die in binnentuinen een bingo, toneelvoorstelling of miniconcert op afstand kunnen organiseren van harte welkom. 
  • We zijn op zoek naar een bakfiets die we de komende weken kunnen lenen. Dus heb je een bakfiets thuis staan die je bijna niet meer gebruikt, dan zijn wij daar erg mee geholpen!
  • Deel onze berichten en oproepen via socialmedia in je eigen netwerk.

Heeft u vragen of juist een aanbieding? Neem dan contact op met:
Bettelies:  Bel, sms of Whatsapp 06 24 86 16 71 of stuur een mail naar pastor@geloveninmoerwijk.nl
Neo       :  Bel, sms of Whatsapp 06 34 196 796 of stuur een mail naar neo@moerwijk.nl
Henny   :  Bel, sms of Whatsapp 06 43 18 49 86 of stuur een mail naar henny@amargi.nl

Woon je in Moerwijk en heb je zelf coronahulp nodig? Kijk dan op de pagina ‘Coronahulp nodig

Over #nietalleen / nietalleen.nl

De 2e golf Corona trekt wederom diepe sporen in Nederland. Het sociale leven valt stil, en het wordt moeilijker om hulp te ontvangen als je oud of hulpbehoevend bent. Daarom bundelen kerken en lokale (hulp)organisaties onder de noemer #nietalleen weer de krachten: via het platform nietalleen.nl worden mensen die hulp kunnen bieden en mensen die hulp nodig hebben bij elkaar gebracht.

Geloven in Moerwijk is als kerk in Moerwijk als partner betrokken!

Help ons helpen en GEEF!
In Moerwijk wonen veel mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, leven van weekgeld of gewoon moeite hebben de eindjes aan elkaar knopen. Voor hun wordt het de komende tijd met alle Corona maatregelen extra moeilijk.

Via onderstaande link kun je geld doneren aan Geloven in Moerwijk, het komt op een speciale rekening te staan voor Coronahulp. In eerste instantie zullen we dit geld gebruiken om de pakketten van de Voedselbank aan te vullen zodat niemand tekort hoeft te komen.

Volop hulp in Nederland
Nederland laat zich van haar beste kant zien. Op veel plekken worden boodschappen gedaan of medicijnen gehaald, honden uitgelaten, belrondes onder oudere gemeenteleden gedaan en voedsel ingezameld voor de voedselbank. Het platform #nietalleen brengt al die initiatieven nu bij elkaar, zodat ze elkaar kunnen versterken.

Project aanmelden voor #nietalleen
Heeft uw diaconie mogelijkheden om te helpen? Meld uw initiatief of diaconie dan aan op www.nietalleen.nl. Vanaf vandaag kunnen mensen die behoefte hebben aan hulp of een gesprek bellen naar 0800 1322. Zij worden dan gekoppeld aan het plaatselijke initiatief. Kent u mensen die behoefte hebben aan hulp? Laat hen dit nummer bellen of bel voor hen.

Op dit moment zijn de volgende organisaties aangesloten bij #nietalleen (en de lijst groeit): verschillende kerkgenootschappen waaronder de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk, CGK, GKv, NGK, EO, Stichting Present, Stichting HIP, Navigators, Kerk in Actie. Daarmee is een landelijk dekkend netwerk beschikbaar.

Nu we toch uw aandacht hebben 😉

DONEER >> Voedselbank Moerwijk coronahulp actie
In Moerwijk wonen veel mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, leven van weekgeld of gewoon moeite hebben de eindjes aan elkaar knopen. Voor hun wordt het de komende tijd met alle Corona maatregelen extra moeilijk. Heb je zelf genoeg overweeg dan ajb een donatie zodat we hen oa via de Voedselbank(en) in Moerwijk Coronahulp kunnen bieden.

Help ons helpen en GEEF!
Via onderstaande link kun je geld doneren aan Geloven in Moerwijk, het komt op een speciale rekening te staan voor Coronahulp. In eerste instantie zullen we dit geld gebruiken om de pakketten van de Voedselbank aan te vullen zodat niemand tekort hoeft te komen.

Geef via uw eigen bankprogramma
Doneren kan natuurlijk ook door uw gift via uw eigen bank over te maken naar NL 18 BUNQ 203 572 02 14 tnv onze (steun)stichting Pionieren in Moerwijk onder vermelding van ‘Donatie Coronahulp Moerwijk’

Het geld komt op een speciale rekening van onze Steunstichting Pionieren in Moerwijk en zal gebruikt worden voor de Voedselhulp in Moerwijk. Stichting Pionieren in Moerwijk geeft een ANBI status en giften zijn daarom aftrekbaar.

Geeft u liever praktisch? Handzeep, handgel, houdbare levensmiddelen zijn ook van harte welkom.

Heb je vragen of juist een aanbieding? Neem dan contact op met:
Bettelies: Bel, sms of Whatsapp 06 24 86 16 71 of stuur een mail naar pastor@geloveninmoerwijk.nl
Neo       :  Bel, sms of Whatsapp 06 34 196 796 of stuur een mail naar neo@moerwijkcooperatie.nl
Henny   :  Bel, sms of Whatsapp 06 43 18 49 86 of stuur een mail naar hennyvandermost@gmail.com

Woont u in Moerwijk en heeft u behoefte aan een warme maaltijd? Neem dan even contact op met Omid:
Bel, sms of Whatsapp 06 84 65 22 32 of stuur een mail naar omid@moerwijk.nl 

Arme mensen zoals in Moerwijk gaan zes jaar eerder dood – artikel in de Volkskrant

De Volkskrant schreef al eerder een goed artikel over de uitdagingen waar wijken als Moerwijk voor staan. Toen ging het over de Regiodeal en waarom die nodig was. Nu wordt er terecht publiekelijk de vraag gesteld waarom er door de politiek geen verantwoordelijkheid genomen wordt om te investeren in de gezondheid van bewoners van arme wijken zoals de onze. Daar hebben we gelukkig zelf een hand in.
Namelijk door onze minister (Hugo de Jonge) en onze wethouder (Kavita Parbhudayal) daarom te vragen! 

Arme mensen gaan zes jaar eerder dood – waarom doen we daar niets aan?
De gezondheidsverschillen tussen bewoners van ‘goede’ en ‘slechte’ wijken zijn gigantisch. Lageropgeleiden leven maar liefst 15 jaar minder in goede gezondheid dan hogeropgeleiden. De ongelijkheid groeit, en de coronacrisis maakt dat nog eens erger. Waarom wordt er niet veel meer ingezet op preventie?