De zin van Bettelies Westerbeek kerkpionier en pastor in Moerwijk in Trouw

De zin van Bettelies Westerbeek: ‘Gras gaat niet harder groeien door eraan te trekken’
Meer en minder bekende Nederlanders vertellen in Trouw over hun persoonlijke leefregel of inspirerende zin. Dit keer de zin van Bettelies Westerbeek (37), kerkpionier en pastor van de buurtkerk Geloven in Moerwijk.

“Een gemeenschap opbouwen kost tijd. Dat is de belangrijkste les die ik heb geleerd sinds ik in het Haagse Moerwijk aan het werk ben. In de kerk zeggen mijn collega en ik het vaak tegen elkaar: gras gaat niet harder groeien door eraan te trekken.”

“In Moerwijk is veel armoede. Mensen hebben vaak complexe, veelgelaagde problemen. Als kerk hebben we grote idealen, dus het liefste pakken we die problemen meteen aan. Dat ongeduld is niet per se verkeerd, want actie zet dingen in beweging. Maar de ervaring leert dat sommige processen de tijd nodig hebben, dat je ze niet moet forceren. Als pionier kun je voor de troepen uit lopen, maar je komt altijd weer terug bij de mensen met wie je verbinding moet leggen.”

“De tijd nemen betekent niet dat je op je rug kunt gaan liggen wachten totdat het gras gaat groeien. Je kunt de omstandigheden voeden, zoals het gras de juiste voeding geven. Toen ik zeven jaar geleden in Moerwijk kwam, was er nauwelijks aandacht voor de armoede en gezondheidsproblemen in deze wijk. Het wantrouwen dat hier wordt gekoesterd richting de overheid kan ik me goed voorstellen. Belofte op belofte is gebroken en er is steeds verbetering toegezegd. Maar de woningcorporaties zijn niet te bereiken, renovaties lopen niet goed en zodra mensen een klein beetje extra inkomsten hebben, worden ze gekort op hun uitkering.”

Vertrouwen terugwinnen vergt tijd
“Dertig procent van de wijkbewoners is gevaccineerd. De vaccinatiegraad zal hier waarschijnlijk niet veel hoger worden, en dat komt omdat de grond niet goed is. De overheid legt de verantwoordelijkheid voor goed gedrag bij burgers, maar ze moet zich eerst zélf als een betrouwbare overheid gaan gedragen. Vertrouwen terugwinnen vergt tijd. Mensen moeten eerst het gevoel hebben dat ze worden gezien. Het zou bijvoorbeeld helpen als de overheidsinstanties ‘sorry’ zouden zeggen voor misstanden, zodat er heling kan plaatsvinden.”

“Waarom worden mensen precies arm, en waar bestaat armoede uit? In Moerwijk zie ik hoe ingewikkeld het armoedeprobleem is. Dat betekent dat ook de oplossing complex is. Het werkt niet om mensen gewoon meer geld te geven. Onze toegevoegde waarde als kerk is om te faciliteren in een gemeenschap. Dan gaan mensen voor elkaar zorgen. Dat doet veel meer recht aan hun situatie, het spreekt hun eigen kracht en vermogen aan. Misschien heb je niet alles in je eigen leven op orde, maar dat betekent niet dat je een ander niet kunt helpen.”

In de coronaperiode merkte ik hoezeer we wortel hebben geschoten. In het begin van de crisis ging alles dicht, de hulpverlening zat thuis. Wij wonen in de buurt, dus mensen wisten ons goed te vinden. De maatregelen hebben een hier heel directe invloed op de armoede. Mensen hadden geen eigen laptop om mee thuis te werken. Energierekeningen werden steeds hoger. Samen met andere organisaties in de buurt hebben we allerlei initiatieven uit de grond gestampt. Mensen gingen maaltijden koken voor hun buren, en er kwam groente en fruit uit het Westland, waar we voedselpakketten van hebben gemaakt. Als je goed geworteld bent op een plek, dan kun je snel groeien.”

“Als kerk hoeven we niet alles te fiksen, maar moeten we er vooral voor zorgen dat de bodem voor het gras goed is. Daar zitten seizoenen in. Het ene moment gebeurt er van alles, dan stroomt het. Het andere moment zit het vast. Dan laat het resultaat op zich wachten, maar dat betekent niet dat wat je nu doet, niet van waarde is voor dat resultaat.”

Bron: Trouw.nl

Lees ook:
Vrijwel elke stad heeft zijn eigen Moerwijk, waar de coronaklappen harder aankomen dan elders
Vijftien burgemeesters van Nederlandse gemeenten roepen het kabinet op gezamenlijk te werken aan een actieplan voor kwetsbare wijken. Den Haag wil het extra geld onder meer uitgeven aan Moerwijk.

Ondersteun het werk van Geloven in Moerwijk 

Doneer knop oranje Geloven in Moerwijk

In Moerwijk wonen veel mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, leven van weekgeld of gewoon moeite hebben de eindjes aan elkaar knopen en daardoor niet genoeg te eten hebben. Niet alleen is Moerwijk de armste wijk van Den Haag het is ook de meest ongezonde wijk van Nederland. Bijna een hele wijk die tot de risicogroep behoort. Geloven in Moerwijk zet zich in voor deze mensen. Wekelijks geven we ruim 300 gezinnen te eten door ze van een groente & fruit pakket maar ook van een verse maaltijd te voorzien. Juist nu is gezond eten extra belangrijk. Help ons helpen en GEEF

Doneren kan heel makkelijk, veilig, gratis en snel dmv iDeal via Geef.nl

Doneren kan natuurlijk ook door uw gift via uw eigen bankprogramma over te maken naar NL 82 BUNQ 2042 5094 50 tnv stichting Pionieren in Moerwijk

Geeft u liever praktisch? Handzeep, handgel, houdbare levensmiddelen zijn ook van harte welkom.

Over Geloven in Moerwijk
Geloven in Moerwijk is een jonge huis-tuin-en-keuken-kerk in een wijk waar van alles gebeurt; Moerwijk! Wij willen kerk-zijn op een creatieve en praktische manier die past bij onze buurt en buren. Met elkaar willen we een positieve bijdrage leveren aan de plek waar we wonen. Dit doen we onder andere door het buurtpastoraat van Bettelies Westerbeek, door onze BuurttuinenSamen vieringenLED-avondenPizza-avonden, door ons vrijwilligerswerk bij de Voedselbank, weggeef en kleine prijzen winkel LOEVde Kinderwinkelhet TienerrestaurantBuurtkamer de LuykBij BetjeHeeswijkplein 10 en sinds kort ook DaMoer , door onze sociale onderneming  de Moerwijk Coöperatie en daardoor op zo’n manier ons leven en geloof te delen, dat mensen uit verschillende culturen zich bij ons thuis voelen.

 

 

Coronahulp actie Moerwijk in Nieuwsuur

Nieuwsuur besteedde vanavond uitgebreid aandacht aan het burgemeesters manifest waarin 15 burgemeesters aan minister Ollongren Coronahulp vragen voor verwaarloosde wijken als Moerwijk in Den Haag.

Want de coronacrisis raakt degenen die het toch al niet zo goed hadden, harder. In achterstandswijken nemen problemen als armoede, huiselijk geweld, onderwijsachterstand en werkloosheid exponentieel toe. #Nieuwsuur was in Moerwijk, een van de armste wijken van Nederland. En nam een kijkje bij oa de Coronahulp actie die Geloven in Moerwijk biedt.

De uitzending van Nieuwsuur over een nationale Coronahulp actie is hier terug te kijken
De reportage over de Coronahulp actie en de situatie in Moerwijk is vanaf 17:39 te bekijken

Nieuwsuur gezien en geraakt door wat u zag? Geef aan onze Coronahulp actie Moerwijk!
Geef en Doneer via iDeal knop Coronahulp actie Geloven in Moerwijk

 

Over de Coronahulp actie Moerwijk
Gestart als hulpactie voor de Voedselbank hier, is de Coronahulp actie Moerwijk inmiddels uitgegroeid tot een grootschalig initiatief waarmee we wekelijks circa 300 gezinnen aan een warme maaltijd helpen. En daar is geld voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan het inkopen van de ingrediënten voor de maaltijden, de bakjes, labels, het verpakkingsmateriaal en het transport. Dus GEEF!

Met uw hulp kunnen we dit voorzetten en maaltijden blijven bezorgen aan de mensen die het echt nodig hebben.

Nieuwsuur gezien en geraakt door wat u zag? Geef aan onze Coronahulp actie Moerwijk!
Geef en Doneer via iDeal knop Coronahulp actie Geloven in Moerwijk

 

Geeft u liever praktisch? Naast handzeep, handgel, houdbare levensmiddelen zijn ook je talenten als vrijwilliger van harte welkom.

Help ons helpen en GEEF!
Via onderstaande link kun je geld doneren aan Geloven in Moerwijk, het komt op een speciale rekening te staan voor Coronahulp. In eerste instantie zullen we dit geld gebruiken om de pakketten van de Voedselbank aan te vullen zodat niemand tekort hoeft te komen.

Geef via uw eigen bankprogramma
Doneren kan natuurlijk ook door uw gift via uw eigen bank over te maken naar NL 18 BUNQ 203 572 02 14 tnv onze (steun)stichting Pionieren in Moerwijk onder vermelding van ‘Donatie Coronahulp Moerwijk’

Het geld komt op een speciale rekening van onze Steunstichting Pionieren in Moerwijk en zal gebruikt worden voor de Voedselhulp in Moerwijk. Stichting Pionieren in Moerwijk geeft een ANBI status en giften zijn daarom aftrekbaar.

Geeft u liever praktisch? Handzeep, handgel, houdbare levensmiddelen zijn ook van harte welkom.