De Kroonbede heeft dit jaar niet plaats in een mooie kerk dichtbij het Binnenhof maar in de Nebokerk in het Haagse Moerwijk, een wijk die ‘alle verkeerde lijstjes’ aanvoert. Met het oog op Moerwijk moet ditmaal steviger taal gesproken worden, vinden Rikko Voorberg en Bettelies Westerbeek.
Om 20:00 uur vanavond vindt de Kroonbede plaats. Een avond van gebed voor onze overheid, traditiegetrouw georganiseerd in de week voor Prinsjesdag. De voorgaande edities vonden stuk voor stuk plaats in een kerk in het centrum van Den Haag, op loopafstand van het Binnenhof. Dat is makkelijk voor de aanwezige politici, bovendien vormen de mooie oude kerken een prachtig decor voor bezinning en gebed.
Dit jaar drijft het coronavirus de bidders voorbij de mooie binnenstadskerken naar een wijk aan de rand van de stad van vrede en recht. In de Nebokerk in Moerwijk kan de bijeenkomst veilig plaatsvinden en live worden uitgezonden voor iedereen die wil meekijken.
Deze plek heeft niet alleen praktische voordelen. Ze voegt urgentie toe aan deze editie van de Kroonbede. In Moerwijk is de grandeur van de Hofstad ver te zoeken. Hier dringt het leven zich in alle rauwheid aan je op. Deze wijk voert alle verkeerde lijstjes aan: de armste, meest ongezonde en vervuilde buurt. Een groot gedeelte van de bewoners zit gevangen in problematische schulden en woont in slecht onderhouden huizen. Bevond deze wijk zich voor maart 2020 al op de rand van de afgrond, de coronacrisis gaf haar het laatste zetje. Waar je in een kerk in de binnenstad van Den Haag nog kan zeggen dat het best goed gaat met ons land, klinken die woorden in Moerwijk volstrekt ongeloofwaardig. Hier staat onze samenleving op scherp en daarmee ook ons gebed.
‘Mensen aan de rand reiken woorden aan voor gezamenlijk gebed.’
Er zal gebeden worden om rust, wijsheid en onderscheidingsvermogen voor politici die ons land veilig door een pandemie moeten leiden. We zullen spreken over mildheid en genade, en we wensen onze bestuurders kracht toe zodat zij hun verantwoordelijkheid kunnen blijven dragen. Mooie en oprechte woorden, maar met het oog op Moerwijk zal ook steviger taal gesproken moeten worden. Daar is de roep om moed en heilige woede op zijn plaats. Dat onze leiders gegrepen worden door oprechte verontwaardiging over het onrecht en de ongelijkheid die zich diep in onze samenleving heeft kunnen nestelen. Dat ze er alles aan zullen doen om de meest kwetsbare mensen in ons land te beschermen. Dat ze eerlijk hun eigen rol hierin onderzoeken en hun verantwoordelijkheid nemen waar mogelijk.
Overal waar mensen zich aan de rand bevinden, reiken zij woorden aan voor ons gezamenlijk gebed. Zo leert de Groningse kerk, aan de rand van Nederland, op bevende grond en met scheuren in haar gevel, ons bidden voor een overheid die opkomt voor de rechten van al haar burgers. Voor een samenleving waarin het economisch belang van de een niet niet zomaar boven het welzijn van de ander mag gaan. En waar mensen zich gehoord weten.
in hart van beleid De goddelijke opdracht van vrede en recht vraagt om een overheid die de moed heeft de mensen aan de rand van onze samenleving in het hart van haar politieke beleid te zetten.
En aan de rand van Europa, hoe klinkt onze Kroonbede daar? Durven we onze overheid te vragen niet alleen naar ons om te zien maar ook de rechten van de mensen te waarborgen die we nu nog buiten onze grenzen houden? Durven we God te bidden om machthebbers met zachte harten en wetten vol ontferming? Kunnen we leven met de schaamte die ons overspoelt als we niet meer wegkijken van de humanitaire ellende veroorzaakt door Europese vluchtelingenkampen, de trauma’s die door onze procedures veroorzaakt worden bij mannen, vrouwen en kinderen? Kunnen we de consequenties van deze gebeden dragen?
Het eerste resultaat van een gebed is vaak de verandering die het bij de bidder zelf teweeg brengt. Als wij bidden voor een moedige en rechtvaardige overheid, dan kunnen we niet anders dan ons eigen handelen op die manier vormgeven.
Vanavond zal er worden gebeden om daadkrachtige bestuurders en daadkrachtige burgers, in welke positie zij zich ook bevinden. Een geloof dat zich niet in daden bewijst is dood, schrijft Jakobus. Moge in 2021 vreemdelingen, bijstandsvaders en -moeders, Groningers, daklozen, ongedocumenteerden, voedselbankcliënten, gediscrimineerden, geïsoleerden, werklozen en hen die grote schulden hebben, kunnen getuigen dat in Nederland het geloof, ook in coronatijden, springlevend is.
Over de Kroonbede: Op dinsdag 8 september 2020 om 20.00 uur begint de viering vanuit de Nebokerk in Moerwijk.
Vanwege de richtlijnen van het RIVM kunnen een beperkt aantal mensen aanwezig zijn. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. De dienst is op dinsdag 8 september vanaf 20:00 uur de livestream op het YouTube kanaal van de Kroonbede te volgen: www.youtube.com/kroonbede
Rikko Voorberg (theoloog en schrijver) spreekt over ‘Bidden om Bevrijding’. Staatssecretaris Paul Blokhuis vertelt zijn verhaal over geloof en politiek.
Over Geloven in Moerwijk Geloven in Moerwijk is een jonge, pionierende huis + tuin + keuken = kerk in de armste wijk van Den Haag, zo niet van Nederland; Moerwijk. Bij een traditionele kerk is het gebruikelijk dat de leden ‘de tienden‘ betalen. Maar in een wijk als Moerwijk waar 90% van de huishoudens hun rekeningen niet op tijd kan betalen, kunnen wij dat niet van hen vragen.
Daarom zijn wij volledig afhankelijk van collectes, fondsen, subsidies en donaties. Als kleine geloofsgemeenschap en een groot wijknetwerk wat een beroep op ons doet kunnen wij niet eenvoudigweg niet zonder!
Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het aantal huishoudens wat in Moerwijk van de Voedselbank afhankelijk is de afgelopen tijden verdrievoudigd(!)
Doneren kan heel makkelijk, veilig, gratis en snel dmv iDeal via Geef.nl
Doneren kan natuurlijk ook door uw gift via uw eigen bankprogramma over te maken naar NL 82 BUNQ 2042 5094 50 tnv stichting Pionieren in Moerwijk
Stichting Pionieren in Moerwijk heeft een ANBI status en daardoor zijn uw financiële giften fiscaal aftrekbaar. Zie hiervoor onze ANBI pagina
Wat fijn dat je hier nu bent. Laten we daarom maar meteen beginnen bij dat je zeker #geendorhout bent maar een geliefd kind van God. Of je het gelooft of niet.
Take Care & Stay Safe 🙏🧡
Over #geendorhout In april liet columniste Marianne Zwagerman zich uit over ouderen en het coronavirus. Zij noemde hen het ‘dorre hout’ dat ‘moest worden gekapt’. Als reactie daarop laten mensen uit risicogroepen zich nu horen.
Op Twitter verschijnt nu de één na de andere tweet met de hashtag #geendorhout.
Dor hout “De emotie moet echt uit het coronadebat. Het dorre hout wordt gekapt, misschien een paar maanden eerder dan zonder virus. Moet iedereen die nog in de bloei van zijn leven zit daar alles voor opofferen?”, schreef Zwagerman in april op haar Twitteraccount. De schrijfster bekritiseerde hiermee de maatregelen rondom het coronavirus waarmee de risicogroepen een hand boven het hoofd zou worden gehouden, ten koste van mensen met een goede gezondheid.
Verse twijgjes Er ontstond een boel kritiek. Vooral toen Marianne Zwagerman eerder deze week in een interview met de Volkskrant haar uitspraak nog eens extra kracht bijzette. “Het doel is mensen wakkerschudden. Mijn boodschap was dat je niet de hele economie kan opofferen om een paar oude mensen te redden. Ik vond dat daar veel te luchtig over werd gedaan”, liet zij weten in het interview. “En ik ben een natuurmens, dus maak ik een vergelijking over dor hout. Zo werkt de natuur. We gaan door met de verse twijgjes.”
#Geendorhout De uitspraken werden opgepikt door risicogroepen, die zich online lieten horen. Het begon met een bericht op Twitter van Jacquie. “Ik denk dat als jullie allemaal toch blijven praten over dat risicogroepen dood mogen, dat jullie eens de gezichten en verhalen moeten bekijken van wie jullie willen opofferen”, begon zij een bericht dat zij zaterdag plaatste. “Ik start. Ik ben Jacquie, 38 jaar, heb tien jaar een partner, vier katten en ik ben #geendorhout.”
Gezicht en verhaal Na Jacquie barstte het los. Ouderen, gehandicapten en mensen met auto-immuunziektes en een zwakkere gezondheid laten zich horen met de hashtag #geendorhout. Allemaal laten zij hun gezicht zien en vertellen zij hun verhaal. Dit zijn de mensen die als dor hout zouden worden opgeofferd:
80-plussers Maar Marianne Zwagerman laat van zich horen. Zondagochtend plaatst zij een fragment uit de oorspronkelijke column die zij in april op Twitter zette met het spraakmakende bijschrift over dor hout. “Voor wie wel kan lezen of horen: hier nog even de bron”, zet ze bij het stuk tekst. “#Dorhout ging over zieke 80-plussers. Niet over jou, als je jezelf #geendorhout vindt.”
Eigen vader Met haar oorspronkelijke uitspraak richtte ze zich dus vooral op ouderen. En daarmee dus ook op haar eigen familie, beseft ze zich goed. “Feitelijk zeg ik dat met die column ook tegen mijn vader”, zegt ze dan ook tegen Volkskrant. “Die zit zelf behoorlijk in de dorhout-doelgroep, maar die staat volledig achter mij”, laat ze weten.
Chronische ziekte Voor de andere risicogroepen, die niet tot de ouderen behoren maar zich wel aangesproken voelden, heeft Zwagerman nog een boodschap. “Over jou schrijf ik misschien nog wel eens een andere column”, zet Zwagerman namelijk op Twitter. Hoe Zwagerman denkt over mensen met een handicap, auto-immuunziekte of zwakkere gezondheid, is dus nog onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat Zwagerman zelf ook een chronische ziekte heeft. In een interview met Libelle vertelt ze over de diagnose en haar leven met de Ziekte van Ménière.
Aandacht Ook al nam haar uitspraak een wending op Twitter, ziet Zwagerman vooral de positieve kant van de stroom tweets. Eerder al liet zij weten dat haar column over dor hout een enorme impact had gehad. “Prima dat jullie mijn punt even kwamen bewijzen”, plaatst ze zondag dan ook op Twitter, blij met alle aandacht voor haar column. Ondertussen laten mensen met een zwakke gezondheid zich nog altijd horen. Want dat het coronavirus hen er niet onder krijgt, mag niet vaak genoeg gezegd worden.
Nieuwsuur besteedde vanavond uitgebreid aandacht aan het burgemeesters manifest waarin 15 burgemeesters aan minister Ollongren Coronahulp vragen voor verwaarloosde wijken als Moerwijk in Den Haag.
Want de coronacrisis raakt degenen die het toch al niet zo goed hadden, harder. In achterstandswijken nemen problemen als armoede, huiselijk geweld, onderwijsachterstand en werkloosheid exponentieel toe. #Nieuwsuur was in Moerwijk, een van de armste wijken van Nederland. En nam een kijkje bij oa de Coronahulp actie die Geloven in Moerwijk biedt.
Over de Coronahulp actie Moerwijk Gestart als hulpactie voor de Voedselbank hier, is de Coronahulp actie Moerwijk inmiddels uitgegroeid tot een grootschalig initiatief waarmee we wekelijks circa 300 gezinnen aan een warme maaltijd helpen. En daar is geld voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan het inkopen van de ingrediënten voor de maaltijden, de bakjes, labels, het verpakkingsmateriaal en het transport. Dus GEEF!
Met uw hulp kunnen we dit voorzetten en maaltijden blijven bezorgen aan de mensen die het echt nodig hebben.
Nieuwsuur gezien en geraakt door wat u zag? Geef aan onze Coronahulp actie Moerwijk!
Geeft u liever praktisch? Naast handzeep, handgel, houdbare levensmiddelen zijn ook je talenten als vrijwilliger van harte welkom.
Help ons helpen en GEEF! Via onderstaande link kun je geld doneren aan Geloven in Moerwijk, het komt op een speciale rekening te staan voor Coronahulp. In eerste instantie zullen we dit geld gebruiken om de pakketten van de Voedselbank aan te vullen zodat niemand tekort hoeft te komen.
Geef via uw eigen bankprogramma Doneren kan natuurlijk ook door uw gift via uw eigen bank over te maken naar NL 18 BUNQ 203 572 02 14 tnv onze (steun)stichting Pionieren in Moerwijk onder vermelding van ‘Donatie Coronahulp Moerwijk’
Het geld komt op een speciale rekening van onze Steunstichting Pionieren in Moerwijk en zal gebruikt worden voor de Voedselhulp in Moerwijk. Stichting Pionieren in Moerwijk geeft een ANBI status en giften zijn daarom aftrekbaar.
Geeft u liever praktisch? Handzeep, handgel, houdbare levensmiddelen zijn ook van harte welkom.
Heb je vragen of juist een aanbieding? Neem dan contact op met: Bettelies: Bel, sms of Whatsapp 06 24 86 16 71 of stuur een mail naar pastor@geloveninmoerwijk.nl Neo : Bel, sms of Whatsapp 06 34 196 796 of stuur een mail naar neo@moerwijkcooperatie.nl Henny : Bel, sms of Whatsapp 06 43 18 49 86 of stuur een mail naar hennyvandermost@gmail.com
Woont u in Moerwijk en heeft u behoefte aan een warme maaltijd? Neem dan even contact op met Omid: Bel, sms of Whatsapp 06 84 65 22 32 of stuur een mail naar omid@moerwijk.nl
15 Burgemeesters willen dat er meer geld komt om bewoners van kwetsbare wijken zoals Moerwijk te helpen. Ze maken zich grote zorgen over de gevolgen van de mede door corona veroorzaakte crisis en ondertekenden daarom een manifest dat het kabinet oproept tot een onorthodoxe coronahulp actie.
Dinsdag overhandigen ze het manifest ‘Kom op voor kwetsbare gebieden’ aan onder anderen ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen). Ze willen dat het kabinet meer investeringen in onderwijs, schuldhulp, werkbegeleiding en veiligheid mogelijk maakt.
De ondertekenaars waarschuwen dat problemen voor bewoners van kwetsbare wijken zich snel kunnen opstapelen. Het gaat dan onder meer om leerachterstanden, schulden en werkloosheid.
Maatschappelijke schade aangericht ‘Als bestuurders van de steden zien wij dit met grote zorg gebeuren’, schrijven de ondertekenaars. ‘Er wordt hier maatschappelijke schade aangericht die nog heel erg lang zal doorwerken.’
Ze willen daarom samen met het kabinet ‘alles op alles’ zetten om de schade te herstellen. ‘Alleen zo kunnen we voorkomen dat er een verloren generatie opgroeit, dat criminaliteit toeneemt en de tweedeling in de samenleving groter wordt’, aldus de burgemeesters.
Buurtpastor van Geloven in Moerwijk Bettelies Westerbeek vertelde er vanochtend samen met wethouder Martijn Balster over de noodzaak om juist nu in de door de corona hard getroffen wijken als Moerwijk te investeren. Dit om een nog grotere crisis af te kunnen wenden.
Doneren kan heel makkelijk, veilig, gratis en snel dmv iDealvia Geef.nl
Heb je vragen of juist een aanbieding? Neem dan contact op met: Bettelies: Bel, sms of Whatsapp 06 24 86 16 71 of stuur een mail naar pastor@geloveninmoerwijk.nl Neo : Bel, sms of Whatsapp 06 34 196 796 of stuur een mail naar neo@moerwijkcooperatie.nl Henny : Bel, sms of Whatsapp 06 43 18 49 86 of stuur een mail naar hennyvandermost@gmail.com
Woont u in Moerwijk en heeft u behoefte aan een warme maaltijd? Neem dan even contact op met Omid: Bel, sms of Whatsapp 06 84 65 22 32 of stuur een mail naar omid@moerwijk.nl
Uit de vele reacties op de herhaling van de uitzending van Nederland Zingt Dichtbij blijkt dat u graag aan ons wilt geven. Maar dat u onze bankgegevens niet makkelijk kunt vinden. Zonder uw donaties kunnen wij ons werk als kerk in Moerwijk eenvoudigweg niet doen. Hartelijk dank voor uw gift.
Help ons helpen en DONEER Doneren kan natuurlijk ook door uw gift via uw eigen bank over te maken naar NL 18 BUNQ 203 572 02 14 tnv onze (steun)stichting Pionieren in Moerwijk onder vermelding van ‘Donatie Coronahulp Moerwijk’
Of door op de volgende link te klikken: https://bunq.me/CoronahulpGiM. U komt dan direct op de donatie pagina van onze (bunq) bank uit waar veilig en snel met iDealdirect kunt doneren.
Over de uitzending In deze uitzending van Nederland Zingt Dichtbij laat Neo de Bono aan Jurjen ten Brinke zien wat de corona crisis voor gevolgen heeft in Moerwijk, een van de armste wijken van Den Haag. Steeds meer kwetsbaren komen in de knel nu de voedselbank dicht is en ze de deur niet uit kunnen. Gelovigen, niet-gelovigen, particulieren en bedrijven in de wijk bundelen hun krachten. Ze zamelen geld en voedsel in en koken samen om kwetsbare mensen te helpen.
Meer weten over op de Coronahulp actie in Moerwijk. Kijk dan op deze pagina
Nederland Zingt Dichtbij terugkijken? Dat kan kan hier
Over de Coronahulp actie voor de Voedselbank in Moerwijk Help samen met ons Moerwijk door de coronacrisis heen en doneer
Doneren kan door uw gift via uw eigen bank over te maken naar NL 18 BUNQ 203 572 02 14 tnv onze (steun)stichting Pionieren in Moerwijk onder vermelding van ‘Donatie Coronahulp Moerwijk’
Of door op de volgende link te klikken: https://bunq.me/CoronahulpGiM. U komt dan direct op de donatie pagina van de bunq bank uit waar veilig en snel met iDeal direct kunt doneren
Het geld komt hoe dan ook op een speciale rekening van onze Steunstichting Pionieren in Moerwijk en zal gebruikt worden voor coronahulp aan mensen in Nood hier in Moerwijk.. De ontvangende partij is Stichting Pionieren in Moerwijk, de steunstichting van Geloven in Moerwijk. De stichting heeft een ANBI statusen giften zijn daarom aftrekbaar.
Geeft u liever praktisch? Handzeep, handgel, houdbare levensmiddelen zijn ook van harte welkom.
Heb je vragen of juist een aanbieding? Neem dan contact op met: Bettelies: Bel, sms of Whatsapp 06 24 86 16 71 of stuur een mail naar pastor@geloveninmoerwijk.nl Neo : Bel, sms of Whatsapp 06 34 196 796 of stuur een mail naar neo@geloveninmoerwijk.nl Henny : Bel, sms of Whatsapp 06 43 18 49 86 of stuur een mail naar hennyvandermost@gmail.com
EO Metterdaad Van Apeldoorn tot Afghanistan en van Rotterdam tot Rwanda: de gevolgen van het coronavirus raken ons allemaal. Dichtbij, in onze huizen, onze wijken en onze steden. Verder weg, bij onze medemensen over de hele wereld.
Daarom is EO Metterdaad een noodhulpcampagne gestart om u de mogelijkheid te geven ook financieel te helpen. Dat doen we samen met de initiatiefnemers achter nietalleen.nl en met de andere hulporganisaties in ons netwerk. Zij doen wat ze kunnen om mensen in nood bij te staan. In Nederland én wereldwijd. Met uw gift steunt u hun belangrijke werk.
Naar aanleiding van de publicatie van het rapport ‘Zicht op de samenleving in coronatijd’ van het Sociaal Cultureel Planbureau besteedde RTL Nieuws vanavond aandacht aan de Coronahulp actie die vanuit Geloven in Moerwijk samen met de Moerwijk Coöperatie opgezet is. Je kunt de uitzending van RTL Nieuws hier terugkijken. Het item over de Coronahulp actie in Moerwijk is vanaf 17:33 Coronahulp in Moerwijk nodig? Hieronder vind je alle informatie Door corona hebben veel Moerwijkers hulpvragen, zorgen en behoefte aan een goed gesprek. Wij als bewonersorganisatie samen met de gemeente willen u helpen gemakkelijk informatie te vinden die nu voor u als bewoner van Moerwijk / Den Haag van belang kan zijn.
Mariëlle Bij Betje / Boodschappenservice 06 12 42 1751 Karina Achterban Werkt powered by Reakt 06 227 329 39 Grace Achterban Werkt powered by Reakt 06 400 53 226
Telefoonnummers voor hulp en aandacht in Den Haag
Mensen die zich kwetsbaar voelen en in de knel komen door het coronavirus kunnen terecht bij (070) 205 30 03 voor (hulp)vragen of een goed gesprek. Dit telefoonnummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 16.00 uur.
Overal in Nederland zetten talloze lokale organisaties en kerken zich in voor mensen die hulp kunnen gebruiken. Praktische hulp nodig? Een luisterend oor? Bel dan naar 0800 1322 (gratis )of via de website. Je bent #Nietalleen.
Er is ook een landelijk crisisnummer voor alle vragen over het coronavirus: 0800 – 13 51. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur. Zit u in het buitenland? Dan kunt u bellen naar (0031) 202 05 13 51.
Bel voor algemene vragen over uw gezondheid met de GGD Haaglanden: (088) 355 01 00.
Heeft u vragen over geld, uitkering, werk, schulden, juridische zaken, of (Ooievaars)regelingen? Kijk op www.helpdeskgeldzaken.nl(externe link) of bel met de klantenservice SZW op (070) 353 75 00. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.
U kunt ook bellen met de Luisterlijn. Vrijwilligers zitten 24 uur per dag klaar voor een gesprek per telefoon 0900 – 07 67 of per chat. Voor iedereen met behoefte aan een luisterend oor is er tijd en aandacht. Het gesprek kan gaan over verdriet, verlies, zorgen, eenzaamheid of iets anders.
Er is een speciale hulplijn voor ouderen met een migratieachtergrond. Zij kunnen hier terecht voor al hun vragen over het coronavirus of om gewoon een praatje te maken. Bij deze nieuwe lijn van seniorenorganisatie KBO-PCOB werken vrijwilligers die zelf ook een migratieachtergrond hebben. Het telefoonnummer van de hulplijn is (030) 340 06 00.
Hulp van organisaties, initiatieven en vrijwilligers
Sociale Kaart Op de Sociale Kaart Den Haag(externe link) vindt u heel veel organisaties die tijdens de coronacrisis extra hulp bieden. Ook vindt u er informatie over boodschappendiensten en maaltijdservices.
Initiatieven voor en door Hagenaars Er zijn veel initiatieven en mensen die elkaar kunnen helpen. Voor heel veel vragen en problemen worden door en voor Hagenaars oplossingen geboden die u kunt vinden op pepdenhaag.nl/corona(externe link).
Vrijwilliger zijn of vinden Wilt u zelf in actie komen? Of is uw organisatie op zoek naar vrijwilligers? Kom in actie en kijk op denhaagdoet.nl (externe link).
Burgerinitiatieven – vraag en aanbod Door PEP Den Haag worden corona-initiatieven van vrijwilligers en de hulpvragen van inwoners bij elkaar gebracht op een website. Wilt u zelf hulp aanbieden of wilt u gebruikmaken van hulp? Ga naar www.do-good.nu/denhaag(externe link).
Hulp op internet
Nietalleen.nl Door de uitbraak van het coronavirus komen veel mensen in moeilijkheden. Via ons onlie platform willen we in deze tijd helpen waar nodig: denk aan boodschappen doen, medicijnen ophalen, even een belletje zodat je ervaart dat je er niet alleen voor staat. Meld je aan via nietalleen.nl Eerste Hulp bij Eenzaamheid Eenzaamheid ligt al snel op de loer als iedereen thuisblijft. Zeker wanneer iedereen binnen moet blijven en even op bezoek gaan niet mogelijk is. Zoek op een andere manier contact. Kijk op ehbe.nl om te zien wat u kunt doen.
Gezin en corona Hoe kunt u omgaan met problemen in het gezin door de coronacrisis? De gemeente heeft hiervoor een website gemaakt. Lees de informatie en tips op gezinencorona.nl/den-haag(externe link).
Hulp bij geldzaken De coronacrisis heeft voor veel mensen gevolgen voor de portemonnee. Misschien komt er op dit moment minder geld binnen en blijven uw uitgaven gelijk? Zorg ervoor dat u niet in de problemen komt en maak gebruik van de gratis tips en hulp! Kijk op de website van Helpdesk Geldzaken(externe link).
Huiselijk geweld Met een speciale factsheet ‘Wat als de spanningen thuis oplopen?’ vraagt het ministerie van VWS aandacht voor huiselijk geweld tijdens de coronacrisis. We blijven in deze periode zoveel mogelijk thuis, iets wat in veel huishoudens goed gaat, maar niet overal. Waar de spanningen thuis oplopen, probeert het ministerie zoveel mogelijk te helpen. Aan de ene kant biedt de factsheet tips om te voorkomen dat de spanningen oplopen, aan de andere kant biedt hij opties voor hulp als het uit de hand loopt. De factsheet staat op: www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl(externe link).
Nieuwkomers en corona Het Kenniscentrum Integratie (KIS) heeft een helpdesk geopend voor nieuwkomers met vragen over corona. Kijk op www.kis.nl(externe link).
Thuisleefgids De maatregelen rondom het coronavirus kunnen het lastig maken om zelfstandig thuis te wonen, zeker voor kwetsbare en oudere Hagenaars. Technologie kan hen helpen om deze tijd zo gezond, veilig en plezierig mogelijk door te komen. Daarom heeft Thuisleefgids, samen met de gemeente Den Haag, de Corona Thuisleefwijzer gemaakt: haagsecoronathuisleefwijzer.nl(externe link).
Met deze tool kunnen Hagenaars, mantelzorgers en professionals zelf technologische hulpmiddelen vinden en aanschaffen, die hen helpen in deze tijd. Op basis van een aantal vragen over de leefsituatie en gezondheid, toont de Corona Thuisleefwijzer passende producten. De tool geeft dus advies op maat.
Corona eenvoudig uitgelegd Op corona.steffie.nl(externe link) wordt moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uitgelegd. De website is speciaal bedoeld voor mensen die moeite hebben om informatie over corona te begrijpen. Voor vragen als: wat als je het virus krijgt? En waarom zijn maatregelen nodig?
Hulp bij zorgvervoer Doordat iedereen thuisblijft is AV070 inzetbaar voor zorgvervoer. Hiervoor gelden voorwaarden. Zo moet de zorgverlener in Den Haag wonen en de zorg plaatsvinden in regio Haaglanden. Neem contact op met Servicelijn (070) 205 30 03 wanneer u hiervan gebruik wilt maken.
Noodopvang kinderen van ouders/verzorgers met cruciale beroepen Werkt u of uw partner in een cruciaal beroep of vitaal proces(externe link)? Kunt u de opvang van uw kind(eren) niet zelf organiseren? Dan kunt u uw kind(eren) naar de kinderopvang (dag-, buitenschoolse of gastouderopvang) brengen. Dat kan ook als u hiervan nog niet eerder gebruik maakte. Neem contact op met een kinderopvangorganisatie of gastouderbureau voor dag-, avond- en/of nachtopvang.
Vergoeding eigen bijdrage De noodopvang is gratis. Dit is mogelijk doordat de overheid aan ouders heeft gevraagd om de factuur van de kinderopvang te blijven betalen. De overheid compenseert de door ouders betaalde eigen bijdrage tot het wettelijk vastgesteld maximum uurtarief. Dit geldt voor ouders die kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst krijgen maar óók voor ouders die van de gemeente een tegemoetkoming in de kosten van de peuteropvang ontvangen. Lees meer over deze vergoeding op rijksoverheid.nl(externe link).
Informatie voor mantelzorgers Wilt u weten wat u kunt doen als mantelzorger en waar u juist nu op moet letten? Ga naar denhaagmantelzorg.nl(externe link).
Informatie voor ondernemers Bent u behalve bewoner een Haagse ondernemer? Zowel de gemeente als de Rijksoverheid proberen u zoveel mogelijk te ondersteunen. Bekijk de meest gestelde vragen en antwoorden hierover op de pagina Coronavirus: informatie voor ondernemers.
Wilt u als ondernemer in Moerwijk coronahulp aanvragen? Neem dan contact op met Made in Moerwijk
Dienstverlening gemeente tijdens Corona Moet u binnenkort uw rijbewijs vernieuwen? Heeft u een afspraak over sociale zaken? Of wilt u weten of u naar het zwembad kan? Ga voor informatie over hoe de gemeente tijdens de coronacrisis werkt naar de pagina Coronavirus: wijzigingen dienstverlening.
Help ons helpen en GEEF! Via onderstaande link kun je geld doneren aan Geloven in Moerwijk, het komt op een speciale rekening te staan voor Coronahulp. In eerste instantie zullen we dit geld gebruiken om de pakketten van de Voedselbank aan te vullen zodat niemand tekort hoeft te komen.
Geef via uw eigen bankprogramma Doneren kan natuurlijk ook door uw gift via uw eigen bank over te maken naar NL 18 BUNQ 203 572 02 14 tnv onze (steun)stichting Pionieren in Moerwijk onder vermelding van ‘Donatie Coronahulp Moerwijk’
Het geld komt op een speciale rekening van onze Steunstichting Pionieren in Moerwijk en zal gebruikt worden voor de Voedselhulp in Moerwijk. Stichting Pionieren in Moerwijk geeft een ANBI status en giften zijn daarom aftrekbaar.
Geeft u liever praktisch? Handzeep, handgel, houdbare levensmiddelen zijn ook van harte welkom.
Heb je vragen of juist een aanbieding? Neem dan contact op met: Bettelies: Bel, sms of Whatsapp 06 24 86 16 71 of stuur een mail naar pastor@geloveninmoerwijk.nl Neo : Bel, sms of Whatsapp 06 34 196 796 of stuur een mail naar neo@moerwijkcooperatie.nl Henny : Bel, sms of Whatsapp 06 43 18 49 86 of stuur een mail naar hennyvandermost@gmail.com
Woont u in Moerwijk en heeft u behoefte aan een warme maaltijd? Neem dan even contact op met Omid: Bel, sms of Whatsapp 06 84 65 22 32 of stuur een mail naar omid@moerwijk.nl
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze site, ga je akkoord met het gebruik hiervan. Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Privacyverklaring